1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun joulukalenterin luukku onkin naapurin pihamaalla – elävät pop up -joulukalenterit antavat syyn lenkille

Helsingin Tapanilassa järjestetään erilaisista pop up -tapahtumista koostuva elävä joulukalenteri jo kymmenettä kertaa.

joulukalenterit
Tapanilan kolmas elävän joulukalenterin pop up- tapahtuma pidettiin paikallisessa sisustusliikkeessä.
Tapanilan kolmas elävän joulukalenterin pop up- tapahtuma pidettiin paikallisessa sisustusliikkeessäSuvi Vesalainen/Yle

Elävän joulukalenterin kolmas luukku aukeaa Helsingin Tapanilassa paikallisessa, runsaan valikoiman sisustustavaraliikkeessä, vanhassa tehdaskiinteistössä.

Kalenteriluukun sisältö on aina yllätys. Tällä kertaa lapset saavat piirtää joulupukille joululahjatoiveitaan, jotka lähetetään Korvatunturille.

Piirtäminen sujuu rauhallisissa merkeissä, mutta joulupukin tapaaminen jännittää ja ujostuttaa, niin kuin aina. Pienimmän silmiin kohoavat pelon kyyneleet.

Lasten piirustukset lähtivät Korvatunturille
Lasten piirustukset lähtivät Korvatunturille.Suvi Vesalainen/Yle

Tapanilassa nyt jo kymmenettä kertaa järjestettävä elävä joulukalenteri sujuu muuten iloisissa merkeissä, kertoo tapahtuman järjestämisestä vastaavan Tapanila-Seuran puheenjohtaja Vesa Kinnunen.

– Yksityiset ihmiset, yhdistykset ja yritykset varaavat alkusyksyn aikana kalenterista illan tai muun ajankohdan, jolloin he haluavat järjestää jotain yllättävää ohjelmaa. Tämä idea on peräisin Saksasta. Paikallinen Hallamaan perhe siellä asuessaan näki Trierin kaupungissa samanlaisen tapahtuman ja täällä sitten paikallinen kirjallisuuspiiri poimi sen ja järjesti ensimmäisen.

Vastaavia tapahtumia järjestetään nyt myös muissa Helsingin kaupunginosissa, Haagassa, Käpylässä ja Pirkkolassa sekä eri puolilla maata esimerkiksi Askolassa (siirryt toiseen palveluun) ja Tampereella.

Askolan Tammenterhon päiväkodin lapset tutustuvat elävään joulukalenteriin.
Askolan Tammenterhon päiväkodin lapset tutustuvat elävään joulukalenteriin.Juhani Kenttämaa/ Yle

Tapanilalaisten ei ole juuri tarvinnut tapahtumaansa mainostaa, koska sana on kiirinyt muutenkin.

– Tänäkin vuonna on tullut muutama yhteydenotto eri puolilta Suomea, kylistä ja kaupungeista, että teillä on se sellainen adventtikalenteri. Tämä on ehkä vähän tällainen epätavallinen kylä täällä Pohjois-Helsingissä. Täällä on säilynyt vanhaa rakennuskantaa ja olisivatko ihmisetkin täällä sitten vähän sellaisia, että pakkaavat seurustelemaan keskenään ja puhumaan toisilleen, Kinnunen myhäilee.

Pop up -tapahtumien järjestäjiä ei ole Tapanilasta vaikeaa löytää. Yhdessä on luettu satuja ja jotkut ovat laulaneet parvekkeella. Myös yleisöä on riittänyt. Tapahtumiin osallistui viime vuonna lähialueelta väkeä pari tuhatta ihmistä.

Pirkkolassa kalenterin luukusta kuuluu laulua

Pirkkolan pientaloalue aivan Helsingin sydämessä on monelle tuntemattomampi. Päivänvalossa värikkäät puutalot täplittävät loivaa rinnettä. Mutta nyt on pimeää ja vain pihojen ja ikkunoiden jouluvalot kertovat talojen sijainnin.

Johanna Ketoniemi on neljän ystävättärensä kanssa tämän kalenterin luukun tähdet. Naiset laulavat äänissä omakotitalon pihalla joululauluja naapureille. Ketoniemen mies hoitaa glögipöytää ja pian, kun kello lyö seitsemän, lähialueen ihmisiä alkaa valua paikalle.

Pirkkolan naiset
Johanna Ketoniemi ja hänen ystävänsä viihdyttävät naapureita joululauluilla.Suvi Vesalainen/ Yle

– Tämä on niin hauska tapahtuma. Minäkin näin tuossa sellaisia naapureita, joita en ole koskaan aikaisemmin nähnyt, Johanna huudahtaa.

Paikalle ovat saapuneet myös Pohjanmaalta, Ylistarosta Jaska ja Pirkko Kontturi, jotka ovat tulleet lasten luo pikkujoulujen viettoon.

Oletteko kuulleet ennen tällaisesta elävästä joulukalenterista, missä on esityksiä?

– Ei, ei olla. Aivan uutta on, Jaska Kontturi sanoo.

– Kyllä kieltämätä, kieltämätä. Tämä on yllättävää, että tällä seudulla on tällaista yhteisöllisyyttä näin kyläläisten kesken.

Lue seuraavaksi