Pohditko myyjäisleivonnaisten pöpöjä? "Ehkä kannattaa ajatella positiivisesti tai leipoa kaikki itse"

Kakut, pikkuleivät ja piparitalot tekevät joulumyyjäisissä kauppansa. Herkästi pilaantuvien ja kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden osalta ostajan kannattaa olla tarkkana.

Kirpputorit ja myyjäiset
Joulumyyjäisten myyntipöytä.
Arto Loukasmäki / Yle

Joulumyyjäisten hittejä ovat vuodesta toiseen samat tuotteet: joululeipä, pienet kakut sekä paljon näpertelyä vaativat pikkuleivät ja piparkakkutalot.

Myyjäisten leipomukset valmistetaan yleensä yksityiskeittiöissä ei-ammattilaisten toimesta. Mukana leipomisessa on monesti aikuisten lisäksi myös lapsia eli leipomisolosuhteet voivat olla melko kaukanakin ammattimaisista. Eivätkä ammattikeittiöolosuhteita vastaa välttämättä myyjäistuotteiden säilytysolosuhteetkaan.

– Myyjäisissä kannattaa miettiä, mitä ostaa. Jos on lämmin myymälätila ja kermakakkuja tai leipäjuustoja pöydällä, niin enpä kyllä ostaisi, miettii ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Joillain myyjäispaikoilla on tarjolla kylmäsäilytystilaa herkimpien elintarvikkeiden säilyttämistä varten. Osa myyjistä taas varustautuu kylmälaukuilla ja pitää esillä lämpimässä vain näyttöpalaa. Asta Asunmaan mukaan myyjiin voi – ja pitää voida – lähtökohtaisesti luottaa.

– Pitäisi ymmärtää, ettei kalaa tai lihaa sisältäviä piirakoita säilytetä huoneenlämmössä. Uskon, että myyjäisiin lähtevät (myyjät) ovat miettineet hygieniapuolenkin, Asta sanoo. Hän kehottaa kysymään myyjältä asioista, jotka askarruttavat.

Jos oikein negatiivisesti ajattelee, niin mistä tahansa tuotteesta voi löytää ihan mitä tahansa, koska ihmisethän näitä tuotteita tekevät.

Asta Asunmaa, ruoka-asiantuntija

Hygieniapassia ei – ainakaan vielä – vaadita myyjäisten elintarvikemyyjiltä. Eikä toivottavasti "sääntö-suomi" siihen menekään, Asta Asunmaa miettii. Hän muistuttaa, että hygieniatietoutta (siirryt toiseen palveluun) on saatavissa internetissä yleisestikin, eli tietoa voi opiskella, vaikkei hygieniapassia suorittaisikaan.

Toki, tekevälle sattuu ja joskus voi sattua vahinkoja niin, että myyjäisistä hankittu tuote onkin pilaantunut.

– Jos oikein negatiivisesti ajattelee, niin mistä tahansa tuotteesta voi löytää ihan mitä tahansa, koska ihmisethän näitä tuotteita tekevät, vaikka olisi koneellistakin tuotantoa. Ehkä kannattaa ajatella positiivisesti tai leipoa kaikki itse. Sitten tietää, mitä sieltä löytyy, Asta naurahtaa.

Vähäriskistä toimintaa vai suurempia riskejä?

Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon terveystarkastaja Piia Luhtasaari muistuttaa, että myyjäistenkin elintarvikemyyntiä sääntelee elintarvikelaki. Jos kyse on yksityisestä henkilöstä, yhdistyksestä tai koululuokasta, ei ilmoitusta elintarviketoiminnasta tarvitse tehdä. Esimerkiksi limput, kuivakakut ja piparimyynti ovat niin sanottua vähäriskistä toimintaa.

– Yleissääntö on, että jos tuotetta pystyy myymään huoneenlämmöstä, niin siitä ei tarvitse ilmoittaa. Mutta jos alkaa myydä vaikkapa joulukalaa, se on sen verran riskialttiimpaa, että menee medän kautta, Luhtasaari sanoo.

Myyjäisissä kannattaa tarkistaa, että tuotteesta löytyvät tarpeelliset ainesosatiedot. Myös tuotteen nimi, valmistuspäivä ja vaikka sekin, kuka sen on valmistanut, on hyvä laittaa esille.