"Sisustuksen toisinajattelijat" esittelevät kotinsa – Elviskin on mukana

Tässä valokuvanäyttelyssä et näe ilmavia, minimalistisia asuntoja, vaan hallittua tavaranpaljoutta.

valokuvataide
Jouni Ruusu.
Jouni Ruusu olisi halunnut kotiinsa Elvis-kattomaalauksen, mutta vaimo ei pitänyt ajatuksesta.Antti Haanpää / Yle

Vantaan Myyrmäessä asuvan Jouni Ruusun Elvis-fanitus alkoi jo 13-vuotiaana, 40 vuotta sitten.

– Jossain lehdessä, Avussa tai Seurassa, olin nähnyt Elvis-lautasen. Oli mulla jo muutama Elvis-kasettikin. Viikkorahoillani sain sen lautasen hankittua. Siitä se on lähtenyt turpoamaan, Jouni Ruusu kertoo.

Nykyisin Ruusun kodin seinät, nurkat ja kaapit ovat täynnä Elvis-tavaraa. Sitä on löytynyt kirpputoreilta, netistä, faniklubin ja kavereiden kautta. Ruusun kaapeista löytyy mm. Elvis-servettejä ja miljoonan dollarin seteleitä – Elvis-vessapaperikin on hankintalistalla.

Jouni Ruusun koti.
Jouni Ruusun Siru-kissa ei piittaa Elviksestä.Antti Haanpää / Yle

– Vaimo ei edes kuuntele Elvistä, mutta on hyväksynyt harrastukseni. Hän saattaa keittiön radiosta laittaa soimaan Mattia ja Teppoa. Kerran kun suunnittelin Elvis-kattomaalausta, siinä vaimolla tuli raja vastaan, Ruusu nauraa.

Ei konmaria vaan hallittua kaaosta

Jouni Ruusun koti on yksi valokuvataiteilija Juha-Pekka Inkisen kuvaamasta tavaraa pursuavasta kodista. Kodit löytyivät lehti-ilmoitusten ja Facebookin kautta sekä ennen muuta kyselemällä.

Inkisen mukaan kuvastot ja sisustuslehdet määrittelevat pitkälti sen, miltä suomalaisen kodin pitäisi näyttää.

– Kuvaamani kodit ovat vastakohta ilmiöksi kasvaneelle Kon Mari -ajattelulle. Valokuvieni ihmiset ovat sisustuksen toisinajattelijoita. Jotkut paikat olivat hyvin vaikuttavia, ne porautuivat alitajuntaani ja uniini, Juha-Pekka Inkinen sanoo.

Valokuvataiteilija Juha-Pekka Inkinen.
Valokuvataiteilija Juha-Pekka Inkinen kuvasi tavaroiden täyttämiä koteja.Antti Haanpää / Yle

Jouni Ruusu sanoo vaalivansa Elviksen muistoa keräämällä Elvis-kamaa.

– Toinen, vähän maltillisempi idolini, on Olavi Virta. Semmoista kuningasta ei enää tule. On siis olemassa kaksi kuningasta, ja ne molemmat elävät minun elämässäni.

Inkinen pitääkin monia keräilykokonaisuuksia menneisyyden muistovarastona tai siltana menneisyyteen. Tavaroiden hamstraajat ovat oma lajinsa. Heitä Inkisen kuvissa ei näy.

Inkisen oma suhde tavaroihin on maltillinen.

– Viime aikoina olen paljon vähentänyt tavaramäärääni. Mutta mielestäni on erittäin tärkeää, että hillittömyyttä tapahtuu, hän sanoo.

Juha-Pekka Inkisen näyttely avautuu G12 -galleriassa Helsingissä 3.12.