1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliittinen päätöksenteko

Imatran demarit turhautuivat – liitetiedostot eivät aukea paperimiehille

Imatralla kolme työväenyhdistystä hakee joukkovoimaa yhteistyöstä. Demarivaikuttajien mukaan kuntapoliitikkojen valta on liikaa siirtynyt kunnan virkamiehille.

Poliittinen päätöksenteko
Tainionkosken työväentalo
Tainionkosken työväentalo Imatralla on yksi paikallisten demarien kokoustiloista.Yle

Poliittisten vaikutusmahdollisuuksien heikentyminen pelottaa kuntapolitiikan aktiiveja. Imatralla kolme pitkään itsenäisenä toiminutta työväenyhdistystä yhdistää toimintojaan SDP:n kunnallisyhdistyksessä juuri tämän pelon vuoksi. Joukkojen tiivistämisen ykköstavoitteeksi yhdistykset ilmoittavat halun vahvistaa demareiden ääntä kaupungissa.

Poliittinen päätöksenteko on muuttunut hampaattomaksi.

Heikki Luukkanen

– Poliittinen päätöksenteko on muuttunut hampaattomaksi, sanoo kokenut demarivaikuttaja Heikki Luukkanen. Imatran Työväenyhdistyksessä Luukkanen toimii puheenjohtajana.

– Päätöksentekoa on kunnissa siirretty poliitikoilta virkamiehille. Eli käytännössä virkakunta tekee päätöksiä, joista poliittiset päättäjät joutuvat kantamaan vastuun vaikka eivät ole voineet päätökseen vaikuttaa, Luukkanen jatkaa.

Työ kasautuu aiempaa harvemmille

Heikki Luukkanen muistelee, että työväenyhdistyksiin kuului Imatralla takavuosina yhteensä noin 1500 jäsentä. Nyt jäseniä on 500.

– Kunnallishallinnossa työmäärä kasautuu yhä pienemmälle joukolle vastuunkantajia. Samalla poliittisessa toiminnassa mukana oleminen vaatii yhä enemmän aikaa.

Aikaa uppoaa erityisesti sähköpostin pitkien liitetiedostojen lukemiseen.

– Jos päätöksenteon valmistelussa pitää lukea iPadistä satoja sivuja taustoja, niin ei sitä millään ehdi, sanoo toinen pitkäaikainen demarivaikuttaja Veikko Hämäläinen. Hänellä on puheenjohtajan rooli työväenyhdistysten tiivistymistä ohjaavassa SDP:n kunnallisjärjestössä.

En usko, että monikaan rivivaltuutettu on niin hyvin perehtynyt kuin pitäisi olla.

Veikko Hämäläinen

– En usko, että monikaan rivivaltuutettu on asioihin niin hyvin perehtynyt kuin pitäisi olla, Hämäläinen jatkaa. Esimerkiksi liian heikoksi jääneestä perehtymisestä Hämäläinen ottaa imatralaisia tänä syksynä kuohuttaneen päätöksen kaupungin koulujen sijoittamisesta.

Liitetiedostot eivät aukea kaikille

– Paperimiehenä kannatan paperisia listoja. Niistä näki selkeästi, mistä ollaan päättämässä ja mikä on hallituksen esitys. Nyt vaan pannaan iPadiin liitettä toisen perään. Eivät ne aukea, sanoo Nokelainen sanoo Vuoksenniskan Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Nokelainen.

Paperimiehenä kannatan paperisia listoja.

Ilkka Nokelainen

Nokelaisella on takanaan myös pitkä ura Stora Enson Kaukopään tehtaiden pääluottamusmiehenä. Puhuessaan kuntapoliitikkojen aikapulasta hän samalla viittaa Imatran paperiteollisuudessa viime vuosina menetettyihin työpaikkoihin.

– Valtuutetuilla on päivätyönsä. Tai niillä on, keillä sellainen on mutta fakta on, että monen on mahdoton saada aikansa riittämään kaikkien liitteiden lukemiseen, vahvistaa Nokelainen.

– Haluan, että päätöksiin valmistautumista selkeytetään. Materiaalin on oltava niin selkeää, että jokainen asianosainen sen ymmärtää. Nyt näin ei ole.