Italian kansanäänestys keikuttaa markkinoita – Pelkona ero eurosta

Italiassa äänestetään sunnuntaina perustuslain muutoksesta, jolla ei ole mitään tekemistä EU:n tai euron kanssa. Pääministeri Matteo Renzin mahdollinen ero heiluttaisi kuitenkin koko euroaluetta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Markkinoilla on veikkailtu Italian äänestyksen lopputulosta ja sen vaikutuksia jo jonkin aikaa. Äänestyksessä on kyse perustuslain muutoksesta jonka tarkoituksena on tehostaa hallituksen toimintaa ja vähentää byrokratiaa.

Pääministeri Matteo Renzi on uhannut erota, jos perustuslakiuudistusta ei hyväksytä. Markkinoilla pääministerin eron pelätään pahimmassa tapauksessa käynnistävän ketjureaktion, jonka päässä Italia äänestäisi jopa rahaliitosta lähtemisestä.

– Markkinoilla tämä pitkän ketjun päässä oleva uhkakuva on näkynyt Italian 10-vuotisten valtionlainojen korkojen nousuna. Ero Saksaan on kasvanut etenkin viime viikkoina, sanoo ekonomisti Henna Mikkonen Danske Bankista.

Myös Italian pörssi on ollut laskusuunnassa ja etenkin pankkiosakkeisiin kohdistuu painetta. Italia uhkaa euroalueen vakautta ja on jo voinut osaltaan heikentää euron arvoa suhteessa dollariin.

Italian taloushuolet syviä

Käytännössä nämä vaikutukset tarkoittavat sitä, että markkinoilla kielteiseen äänestystulokseen on jo pitkälti varauduttu. Uudistusten ja Renzin kaatuminen heikentäisi edelleen Italian talousnäkymiä ja johtaisi vaaleihin, joissa eurokriittisillä puolueilla on mahdollisuus nousta valtaan.

Jos uudistusäänet puolestaan voittaisivat, se lisäisi Renzin toimintavapautta ja helpottaisi pankkisektorin ongelmien ratkaisemista. Markkinareaktio olisi positiivinen eli Italian korkoero Saksaan supistuisi lähemmäs Espanjan tasoa. 

– Italia on kokoluokaltaan ja varsinkin merkitykseltään huomattavasti pienempi tekijä maailmantaloudessa kuin Iso-Britannia saatikka Yhdysvallat. Odotuksemme on, että liikkeet esimerkiksi euron kurssissa jäävät maanantaina melko pieniksi, arvioi euroaluetta seuraava ekonomisti Tuuli Koivu Nordeasta.

Korkojen liikkeitä hillitsee se, että Euroopan keskuspankissa meneillään oleva osto-ohjelma rajoittaa erityisesti korkojen nousua.

Kansanäänestyksen ei myöskään uskota muuttavan Italian pidemmän aikavällin riskejä kuten julkisen talouden valtavaa velkaa.

– Edes Renzin uudistuspolitiikka ei ole ollut riittävää muuttamaan merkittävästi Italian talouden kurssia tai ratkaisemaan pankkisektorin ongelmia.