Syyttäjältä pian ratkaisu Asema-aukion tapahtumista – SVL:n jäsentä epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta

Syyttäjä aikoo tehdä syyteharkinnan Helsingin Asema-aukiolla miehen kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä mahdollisimman pian.

Helsingin Asema-aukiolle tuotiin syyskuussa kukkia ja kynttilöitä sen jälkeen, kun pahoinpitelyn kohteeksi joutunut mies kuoli kallovamman seurauksena. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen ei halua kommentoida poliisin Asema-aukion epäillystä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta tekemää esitutkintaa. Rikosepäilyt kovenivat esitutkinnan aikana.

Rinkinen kuitenkin kertoo, että hän on keskustellut esitutkinnan aikana poliisin kanssa rikosnimikkeistä.

– Rikosnimikkeet on tehty yhteistyössä poliisin kanssa.

Rinkinen pyrkii tekemään syyteharkinnan ripeästi, ellei jutussa ilmene tarvetta lisätutkintaan.

Mikäli Rinkinen nostaa syytteitä rikoksesta epäiltyä vastaan, hän arvioi, että asian käsittely oikeudessa kestää muutamia päiviä. Oikeuden päätöstä joudutaan kuitenkin odottamaan pidempään.

– Yleensä tällaisissa jutuissa se ei tule heti, vaan kansliatuomiolle menee.

Rinkinen ei halua ottaa kantaa mahdollisiin rangaistusvaatimuksiin ennen syyteharkinnan valmistumista.

Esitutkinta tapauksesta valmistui perjantaina. Helsingin poliisi epäilee, että kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikeen jäsen Jesse Torniainen syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen Asema-aukiolla syyskuussa.

Asema-aukiolla oli tuolloin käynnissä Vastarintaliikkeen mielenilmaus, jonka ohi kulkenut mies sylkäisi maahan ja sanoi jotain mielenilmaukseen osallistuneelle.

Tämän jälkeen rikoksesta epäilty Torniainen juoksi miestä kohti ja potkaisi häntä voimakkaasti rintaan. Uhri kaatui maahan ja löi päänsä. Mies kuoli kallovamman seurauksena sairaalasta kotiuttamisen jälkeen. 

Torniainen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hänellä on takanaan useita aiempia väkivaltarikoksia.