Hyppää sisältöön

Soimaatko itseäsi pienistäkin kömmähdyksistä? Ei kannata, teet hallaa parisuhteellesi

Psykoterapeutti: "Jos on sellainen tunne, että ei kelpaa itselleen, niin silloin ei kyllä lähtökohtaisesti kelpaa myöskään muille."

Erehdymme ajattelemaan, että jos epäonnistun kerran, epäonnistun aina, asiantuntijat sanovat. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Itseensä jatkuvasti pettymystä tunteva saattaa erehtyä luulemaan, että itseään soimaamalla voisi kehittyä tai saada tuloksia aikaan, mutta sen vaikutus on kuitenkin hyvin usein päinvastainen.

Jos on sellainen tunne, että ei kelpaa itselleen, niin silloin ei kyllä lähtökohtaisesti kelpaa myöskään muille, kommentoi psykoterapeutti Päivi Minkkinen.

– Kyllä se on hyvin pitkälle totta, että ensin kannattaisi rakastua itseensä, ennen kuin tavoittelee toimivaa ja rakastavaa parisuhdetta.

Älä keskity yksityiskohtiin

Minkkinen kertoo, että kyseinen ohjenuora on hieman paradoksaalinen, koska samalla parisuhde voi auttaa ihmistä rakentamaan parempaa minäkuvaa ja kokemaan itsensä hyväksyttävämpänä.

Erehdymme ajattelemaan, että jos epäonnistun kerran, epäonnistun aina.

Paula Immo

Henkinen valmentaja Paula Immo antaa pettymyksen tunteessa vellovalle selkeät ohjeet. On ajateltava asiaa kokonaisuutena, eikä keskittyä yksityiskohtiin.

– Kun jotain on tapahtunut ja ihminen on pettynyt itseensä, ihminen keskittyy vain pieneen yksityiskohtaan, näkemättä tapahtumaa kokonaisuutena. Tapahtumasta on valinnut jonkin yhden asian, johon on päättänyt keskittyä. Silloin kokonaiskuva hämärtyy ja asia tuntuu todella hankalalta, kun mielessään näkee vain epäonnistumisen.

Pettyneen olisi syytä kiinnittää huomiota ajatteluunsa. Immo kertoo, että saattaa olla, että samassa tilanteessa on myös onnistunut, mutta tätä ei kielteiseen ajatteluun keskittyessään huomaa.

Sen lisäksi ihmisillä tapa yleistää ja määrittää itseään pettymyksen kautta.

– Erehdymme ajattelemaan, että jos epäonnistun kerran, epäonnistun aina.

Älä vaadi itseltäsi liikaa, se myrkyttää mielen ja parisuhteen

Huono minäkuva voi jopa rikkoa ihmissuhteita. Vaatimukset itseä kohtaan voivat peilautua toiseen.

– Huono minäkuva merkitsee hyvin haurasta ja rikkonaista suhdetta omaan itseen ja se voi olla riski lähi-ihmissuhteille. On hyvin tavallista, että tällainen nousee esimerkiksi terapiassa esiin, kertoo Päivi Minkkinen.

Huono minäkuva merkitsee hyvin haurasta ja rikkonaista suhdetta omaan itseen

Päivi Minkkinen

Immon mukaan korkeat odotukset, varsinkin jos asiaan liittyy paljon ulkoisia tekijöitä, joihin ei voi edes itse vaikuttaa, altistavat jo lähtökohtaisesti pettymään.

Kuinka voi sitten oppia olemaan itselleen armollinen?

– Henkisenä valmentajana aina haluan painottaa, että jokainen ihminen tekee aina jokaisessa tilanteessa parhaansa, kertoo Paula Immo.

– Tärkeintä on, että kiinnostuu omasta itsestään. Ei niinkään siihen, että millainen minun pitäisi olla, vaan siihen, että kuka minä olen, Päivi Minkkinen toteaa.