Dachaun keskitysleirin ikoninen rautaportti löytyi Norjasta

Arbeit Macht Frei -tekstiä kantava portti varastettiin kaksi vuotta sitten.

kansallissosialismi
Dachaun portti ennen ja jälkeen varkauden.
Dachaun surullisenkuuluisa Arbeit macht frei -portti varastettiin 2014. Andreas Gebert / EPA

Saksan Dachaun keskitysleirin ikoninen rautaportti on löytynyt Norjasta, kertoo Baijerin poliisi. Pahaenteisyydessään surullisenkuuluisaksi tullutta Arbeit Macht Frei -tekstiä (Työ tuo vapauden) kantava portti varastettiin kaksi vuotta sitten.

Poliisin mukaan kyltti löytyi Norjan Bergenistä sen jälkeen kun nimetön henkilö oli vihjannut asiasta Norjan poliisille.

– Lähetetyn kuvan perusteella poliisi uskoo, että kyseessä on suurella todennäköisyydellä Dachausta varastettu rautaportti, sanottiin Baijerin poliisin tiedotteessa.

Löytyi taivasalta

Bergenin poliisi puolestaan kertoi, että portti löytyi taivasalta, nojaamasta muuria vasten. Portti on kuitenkin hyvässä kunnossa.

Poliisi ei kertonut, onko löydön yhteydessä tehty pidätyksiä.

Noin satakiloinen rautaportti varastettiin 2. marraskuuta 2014. Portti varastettiin yöllä vartijoiden kierroksen välillä. Alueella ei ole valvontakameroita.

Dachau oli natsien ensimmäinen keskitysleiri, joka toimi mallina muille leireille. Se perustettiin maaliskuussa 1933, vain viikkoja Adolf Hitlerin valtaannousun jälkeen.

Vuonna 2009 toisesta keskitysleiristä Auschwitzista varastettiin Arbeit Macht Frei -kyltti. Tuolloin varkauden pääsuunnittelija oli ruotsalainen uusnatsi Anders Högström. Hänet tuomittiin 2,5 vuoden vankeuteen.

Kyltti löytyi kolmeen palaan leikattuna. Se restauroitiin ja saatiin takaisin paikoilleen 2011.

Lähteet: AFP