Henkiin herätetty hallintarekisteri jumissa talousvaliokunnassa

Hallituspuolueet eivät ole löytäneet sopua kiistellyn hallintarekisteriuudistuksen kohtalosta.

Arvopapereiden hallintarekisteri
Helsingin pörssin sisäänkäynti.
Ismo Pekkarinen / AOP

Eduskunnan talousvaliokunta tuskin käsittelee vielä ensi viikollakaan osakeomistusten hallintarekisteröintiä koskevaa lakiesitystä, kertoo valiokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.).

Asialla olisi kiire, mutta etenkin kokoomus ja perussuomalaiset ovat asiassa etäällä toisistaan. Laki pitäisi saada valmiiksi, jotta nykyinen arvopaperikeskus ja sen mahdolliset kilpailijat pääsisivät hakemaan valtiovarainministeriöltä toimilupaansa.

Lakiesitys antaisi suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden julkisuudelta piilossa olevaan osakeomistukseen myös suomalaisissa yhtiöissä, mikäli suomalaisen yhtiön osakkeet ovat ulkomaisessa arvo-osuusjärjestelmässä.

Hallintarekisteröinnissä on kyse siitä, että yhtiön omistajaluetteloon ilmoitetaan ainoastaan osakkeiden säilyttäjä. Säilyttäjä, eli esimerkiksi pankki puolestaan pitää omaa rekisteriä osakkeiden todellisesta omistajasta.

Muun muassa verottaja, poliisi ja syyttäjä ovat vastustaneet hallintarekisteröinnin mahdollistamista suomalaisille.

Turusen ilo oli ennenaikaista

Kokoomuksen kansanedustaja, silloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb yritti viime vuonna tehdä hallintarekisteröinnin mahdolliseksi suomalaisille Suomessa mutta epäonnistui aikeissaan.

– Olin siinä vaiheessa iloinen, kun Alexander Stubb sanoi eduskunnassa, että nyt on hallintarekisteri heitetty romukoppaan, totesi Turunen Ylen Spotlightille.

Vuosi sitten Stubb lupasi uuden esityksen, jossa hallintarekisteröintiä ei mahdollistettaisi suomalaisille. Lakiesitys tuli, mutta hallintarekisteröintikielto pätee ainoastaan silloin, kun osakkeet ovat suomalaisessa arvo-osuusjärjestelmässä.

Suomalaisetkin yhtiöt voivat kuitenkin laskea osakkeensa liikkeelle ulkomaisessa arvopaperikeskuksessa, jolloin suomalaisetkin voivat omistaa niitä hallintarekisterin kautta. Lisäksi valtiovarainministeriössäkin uskotaan, että pidemmällä tähtäimellä Suomessa ei välttämättä edes ole omaa arvopaperikeskusta.

Kiista ei ratkennut SOS-trion voimin

Jo keväällä Kaj Turunen ilmoitti odottavansa Stubbin tilalle valtiovarainministeriksi nousseen Petteri Orpon (kok.) linjausta siitä, onko hän edeltäjänsä lakiesityksen takana ennen kuin talousvaliokunta käsittelee asian.

Kysymys hallintarekisteröinnin mahdollistamisesta ulkomaiden kautta ei kuitenkaan ratkennut puolueiden puheenjohtajien voimin, vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.), ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja Orpo ovat asiaa käsitelleet vielä tänä syksynäkin.

Keskusta hieroo sopua lähdeverolla

Perussuomalaiset haluavat kieltää hallintarekisteröinnin myös ulkomaisissa arvopaperikeskuksissa. Valtiovarainministeriön virkamiehet taas pitävät tätä liian suurena riskinä EU-sääntelyn näkökulmasta, koska tämä käytännössä rajoittaisi yhtiöiden vapautta valita vapaasti arvopaperikeskus ulkomailta.

Perussuomalaisten Turunen haluaa kieltää suomalaisten omistusten hallintarekisteröinnin ja kokoomukselle tämä ei käy. Keskusta puolestaan yrittää hieroa sopua ratkaisulla, jossa ainakin verottajan huolia yritettäisiin huomioida paremmin.

– Ilman muuta valtion täytyy vähintään saada pois ne omat veroeuronsa, sanoo kansanedustaja Arto Pirttilahti, keskustan valiokuntavastaava.

Pirttilahden mukaan keskustan tukema kompromissi sallisi hallintarekisteröinnin ulkomailla, mutta erillisellä lainsäädännöllä pyrittäisiin turvaamaan veroeurojen kertymistä.

Ylen tietojen mukaan keskusteltu malli perustuisi lähdeveroon, eli verojen perimiseen tulon lähteellä, esimerkiksi osinkoa maksettaessa. Liikaa perittyä veroa pitäisi jokaisen vaatia takaisin verottajalta ja tehdä selkoa henkilöllisyydestään. Lähdevero tosin ei ulotu esimerkiksi osakkeiden myyntivoittoihin.

Omistusten yleisöjulkisuuden heikkenemiseltä lähdevero ei myöskään pelastaisi.

Aikataulut paukkuvat

Lakiesityksessä laki ehdotetaan säädettäväksi kiireellisenä. Sen olisi esityksen mukaan pitänyt astua voimaan jo kesällä. Lokakuussa Kaj Turunen sanoi uskovansa talousvaliokunnan ratkaisevan asian marraskuun aikana, mutta sekin määräaika meni.

Lain säätäminen olisi valiokunnan varapuheenjohtaja Harri Jaskarin (kok) vuoksi kiireellistä, jotta arvopaperikeskukset voisivat hakea toimilupaansa ajoissa.

– Minun pitäisi kantaa vastuuta siitä, että Suomessa on arvopaperikeskus. Sehän olisi hassu tilanne, että loppujen lopuksi Suomessa ei olisi koko arvopaperikeskusta, Jaskari sanoo.

Turunen ei halunnut antaa tarkempaa arviota siitä, milloin sopu asiassa löytyy. Jaskari sanoo, että hänen aikataulunsa perälauta on ollut ja mennyt.

– Minähän olen kärsivällinen, mutta kiire alkaa pikkuhiljaa tulemaan, hän toteaa.

Juttua korjattu 2.12. kello 20.09: Arvopaperikeskus ja sen mahdolliset kilpailijat hakevat toimilupaa valtiovarainministeriöltä, ei EU:lta.