Päätoimittaja Jääskeläinen: Sipilän vaikea mediasuhde alkoi jo ennen pääministeriyttä

Ylen Pressiklubin keskustelijat arvioivat pääministerin vahingoittavan itseään omalla toiminnallaan suhteessa mediaan.

media
Ruben Stiller Atte Jääskeläinen
Ruben Stiller ja Atte Jääskeläinen Pressiklubissa perjantaina.Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) suhde mediaan on jatkunut vaikeana jo pitkään, paljastaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

– Minulla on ensimmäinen havainto jo ennen pääministerikautta. Silloin asia muistaakseni liittyin hänen uskonnolliseen vakaumukseensa, Jääskeläinen toteaa.

– Kiinnittäisin huomiota siihen, että muistikuvani mukaan hän ei ole ikinä ollut missään politiikkaan liittyvässä asiassa yhteydessä toimitukseen. Hän ei ole koskaan antanut politiikkaan liittyvistä kysymyksistä palautetta, vaan ne ovat liittyneet aina näihin kolmeen asiaan: uskonnollinen vakaumus, oma varallisuus ja yrittäjähistoria, Jääskeläinen listaa.

Jääskeläinen oli perjantai-iltana keskustelemassa Ylen Pressiklubi-ohjelmassa uutistoimituksen johtamisesta ja pääministerin mediasuhteesta yhdessä mediatutkija Anu Koivusen ja kustantaja Jouni Tervon kanssa.

Jääskeläinen näkee Sipilän toiminnan myös varsin harkitsemattomana.

– Pidän hänen toimintaansa suhteessa mediaan aika omituisena. Se on aika harkitsematonta. Mielestäni hän itse asiassa vahingoittaa itseään menettämällä malttinsa itseään koskevissa uutisissa pääministerin asemassa, Jääskeläinen kommentoi pääministerin toimintaa.

Koivunen on Jääskeläisen kanssa samaa mieltä.

– Ja sen lisäksi hän tulee epäsuorasti vahingoittaneeksi Yleä, Koivunen huomauttaa.

– Hän ei ymmärrä asemaansa tällä hetkellä. Selvästi näkyy se, että hän on tullut liike-elämän opein ja vielä tavallaan tämmöisen yksityisyrittäjätaustan filosofialla politiikkaan. Se johtaa toistuvasti konflikteihin, kritisoi myös kustantaja Jouni Tervo.

Onko oikaisuvaatimus vallankäytön väline?

Ohjelmassa keskusteltiin runsaasti myös Ylen toiminnasta pääministeriä koskevassa uutisoinnissa. Vieraina olleet kustantaja Jouni Tervo ja mediatutkija Anu Koivunen kritisoivat Jääskeläistä ja Ylen toimintaa muun muassa pääministerin omistuksiin liittyvien oikaisujen hoitamisessa sekä jääviyskysymyksen käsittelyn lopettamisessa.

– Ongelma siinä vakuutuskuoriasiassa oli se, että Yle oikaisi asian, jota itse asiassa ei olisi pitänyt edes oikaista. Siinä näkyi se painostus nimenomaan – siis se pääministerin tulkinta ja saivartelu – ihan samalla tavoin kuin tässä viimeisessä Terrafame-jutussa, missä hänen jääviyttään käsiteltiin. Hän saivartelee asioilla, jotka näyttävät siltä, että hän on oikeassa, ja Yle taipui tällaiseen saivarteluun, totesi Jouni Tervo.

Erityistä huolta herättikin se, onko pääministeri oikaisupyynnöillään pyrkinyt painostamaan toimitusta ja onko tähän painostukseen taivuttu. Jääskeläisen kuitenkin kiisti jyrkästi tämänkaltaisen vaikuttamisen.

– Silloin, kun oikaisuvaatimus tulee, niin journalismin etiikan mukaan se tutkitaan, ja on päädytty – yhdessä tapauksessa minä olen päätynyt ja toisessa kollegani Ville Vilén on päätynyt – siihen, että on oikaisun paikka. Totta kai silloin niihin kiinnittyy enemmän huomiota, ja minun mielestäni on luonnollista, että jos on tehty näissä asioissa paljon virheitä, niin olisi syytä vähentää niitä, Jääskeläinen sanoo.

– Pidän todella huolestuttavana sitä, jos nyt syntyy sellainen ajatus, että oikaisun pyytäminen on painostamista. Mielestäni jokaisella on oikeus pyytää oikaisua, Jääskeläinen jatkaa.

Hänen mukaansa ehdotonta käsittelykieltoa myöskään Terrafame-asiassa ei annettu.

Esimerkiksi Sipilän talousasioiden käsittelyä on julkisuudessa kommentoitu "herkäksi". Jääskeläisen mukaan kyse on ollut ennen kaikkea siitä, että asioissa, joissa virheitä on uutisoinnissa ollut, pyritään jatkossa olemaan erityisen tarkkoina.

Koko ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus