Trump: Taiwanin presidentti soitti minulle

Valkoinen talo tiedotti, ettei Yhdysvaltain Kiinan-politiikkaan ole tulossa muutoksia. Kiina muistutti, että sen vaalima tulkinta yhdestä Kiinan valtiosta on Yhdysvaltain ja Kiinan suhteen kulmakivi.

USA:n presidentinvaali
Tsai Ing-wen Taiwanin presidentti
Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen keskusteli puhelimessa Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa lauantaina 3. päivänä joulukuuta paikallista aikaa.Taiwanin presidentin kanslia / EPA

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ja Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen ovat keskustelleet puhelimitse perjantaina.

Trumpin keskustelu Tsain kanssa oli ensimmäinen kahdenvälinen kontakti maiden johtajien välillä, sen jälkeen kun presidentti Jimmy Carter aloitti "yhden kiinan" politikan vuonna 1979.

Trump on puolustellut Twitterissä juuri presidentin soittaneen hänelle.

Valkoinen talo ilmoitti, ettei Trumpin keskustelu Taiwanin johtajan kanssa ole merkki yhdysvaltain Kiinan-poliitikan muutoksesta.

Yhteydenoton arveltiin ärsyttävän Kiinaa, joka pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan.

Pian puhelun jälkeen Kiina ilmoittikin toivovansa, että Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet eivät vahingoitu. Ulkoministeri Wang Yin mukaan Kiinan vaalima niin kutsuttu yhden Kiinan politiikka on Yhdysvaltain ja Kiinan suhteen kulmakivi.

Taiwanin presidentin puhelu Trumpille oli "vain pikku temppu Taiwanilta", Wang luonnehti ja lisäsi, että siksi juuri se ei todennäköisesti muuttaisi Yhdysvaltain politiikkaa Kiinaan.

Myöhemmin Trump tviittasi ihmettelevänsä sitä, että Yhdysvallat myy Taiwanille "miljardien dollarin arvosta" sotatarvikkeita, mutta hän ei saisi vastaanottaa onnittelupuhelua.