1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Tuusulalainen Brother Christmas on vuoden vapaaehtoinen – "Voivottelemalla mikään ei muutu, tuloksia syntyy vain tekemällä"

Valeasun ja nimimerkin taakse suojautuva perheenisä jakaa varattomille ruokaa ja vie vähäosaisia lapsia lätkämatsiin tai Linnanmäelle.

vapaaehtoistyö
Brother Christmas
Vesa Marttinen / Yle

Tuusulalainen kahden lapsen isä, nimimerkkiä Brother Christmas käyttävä 34-vuotias mies, on harrastanut vuoden päivät melko poikkeuksellista hyväntekeväisyyttä.

Brother Christmas on auttanut niin veteraaneja, vanhuksia, vähäosaisia lapsiperheitä, maahanmuuttajia kuin kodittomia. Hän on jakanut grillimakkaraa leipäjonossa, vienyt vähävaraisten perheiden lapsia Linnanmäelle, järjestänyt juhannusjuhlia asunnottomille, vienyt keskosperheitä Eppu Normaalin keikalle ja jakanut risteilypaketteja perheille, joilla ei olisi muutoin mahdollisuutta lähteä risteilylle.

Toiminta sai alkunsa aika tarkkaan vuosi sitten, joulukuussa 2015.

– Vein silloin vähäosaisten perheiden lapsia katsomaan jääkiekkoa Helsingin areenalle. Eräs yritys lahjoitti pääsyn aitioon ja ruuat. Se oli monelle ikimuistoinen juttu, vanhemmat olivat muhun yhteydessä vielä viikkoja sen jälkeen ja kertoivat, että tästä on puhuttu pitkään tapahtuneen jälkeen.

Juuri tällainen on Brother Christmasin perustoimintamalli: hän lähestyy yrityksiä yhteistyöpyynnöillä ja tämän jälkeen ohjaa apua erilaisille tahoille, jotka sitä tarvitsevat. Vuoden aikana Brother Christmas laskee auttaneensa yli 3 000 ihmistä.

"Ihmisten tekemättömyys turhauttaa"

Hyväntekeväisyystoiminnan aloittamisen taustalla oli auttamisen halu sekä turhautuminen ihmisten passiivisuuteen.

– Olen ollut aina huono antamaan rahaa suoraan hyväntekeväisyyteen. Kuitenkin samaan aikaan ihmisten tekemättömyys turhauttaa. Usein vain voivotellaan, kun nähdään uutisista synkkiä asioita, mutta ei olla valmiita tekemään itse mitään. Voivottelulla ei mikään muutu, tekemällä syntyy tuloksia.

Tekeminen ja näkyvät tulokset poikivat Brother Christmasille Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon, joka jaettiin lauantaina Vapaaehtoistyön messuilla Helsingissä.

– Tämä on todella hieno juttu siksikin, että en itse mitenkään tyrkyttänyt itseäni ehdolle, vaan sen on joku seuraaja tehnyt puolestani.

Kuluneen vuoden aikana Brother Christmas on palkittu myös Veteraaniliiton ansiomitalilla sekä kutsulla tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Parhaiten hyväntekijän omaan mieleen ovat kuitenkin jääneet konkreettiset asiat, ne hyvät teot.

– Autoin esimerkiksi erästä perhettä muuttamaan pois hometalosta. Perheen tytär sairasti verisyöpää, ja heille löytyi uusi koti sairaalan läheltä. Sitä tarinaa on ollut hieno seurata, kävin heitä katsomassa myöhemmin uudestaankin, ja moni asia on mennyt parempaan suuntaan.

Linnan juhliin ilman partaa

Brother Christmas -nimen ja joulupukkia muistuttavan valeasun suojaan piiloutuva mies kertoo olevansa tavallinen suomalainen kahden lapsen isä. Aiemmin hän on muun muassa pitänyt omaa vaateliikettä, tehnyt hierojan töitä sekä toiminut avustajana pyörätuolissa olevalle mieshenkilölle.

Kuluneen vuoden hän on ollut kotona kahden lapsen kanssa ja käyttänyt likimain kaiken vapaa-aikansa hyväntekeväisyyteen.

– Välillä laitetaan lapset anoppilaan tai omille vanhemmille hoitoon ja heitetään Brother Christmas -viitta päälle ja lähdetään tekemään näitä juttuja. Hyvä tukiverkosto auttaa siinä.

Asu ja nimimerkki ovat olleet monella tapaa tarpeellinen lisä hyväntekeväisyystyöhön.

– Anonyymius tuo mukaan pientä mystiikkaa ja tekee ihmiset sitä kautta iloiseksi. Suomessa myös aika helposti hyvätkin asiat käännetään huonoksi. Haluan että Brother Christmas tekee hyvää ja henkilö parran takana on aivan tavallinen suomalainen perheenisä. Brother Christmasille voi kerätä niitä krediitteejä.

Viimeistään itsenäisyyspäivänä miehen todellinen henkilöllisyys paljastuu myös suurelle yleisölle, kun Brother Christmas astelee tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Linnaan ei sovi tekoparrassa marssia.

– Sinne mennään omana itsenä kunnioittamaan veteraanien työtä. Muuten sitä ollaan jatkossakin parran takana.

Toiminta laajenemassa myös muualle

Brother Christmas aikoo jatkaa hyväntekeväisyyden parissa myös tästä eteenpäin. Hän kertoo juuri perustaneensa yhdistyksen nimeltä Brother Christmas ry, jolla toimintaa on tarkoitus laajentaa.

– Tarkoitus on ottaa Suomessa isompia kaupunkeja haltuun niin, että siellä Brother Christmas -nimellä myös muut voivat alkaa järjestää tapahtumia ja auttaa ihmisiä.

Lue seuraavaksi