Eripuraiset naapurukset kerrankin sovussa – Afganistan mielii umpikujasta kaupan risteysasemaksi

Nykyisestä epävakaudestaan huolimatta Afganistan haluaa näyttäytyä maailmalle Aasian sydämenä.

Afganistan
Uutisvideot: Afganistan animaatio
Uutisvideot: Afganistan animaatio

Etelä-Aasiasta kuuluu harvemmin myönteisiä uutisia. Yhtenä sellaisena voidaan pitää sitä, että vuosikymmeniä Kashmirista kiistelleet Intia ja Pakistan osallistuivat vielä astetta epävakaamman naapurinsa Afganistanin tulevaisuutta koskevaan kokoukseen Intian Amritsarissa.

Tällä kertaa Intiassa järjestetty Heart of Asia - konferenssi on osa diplomatian pitkäjänteistä arkea. Toraisat naapurimaat pystyivät jopa keskustelemaan yhteistyöstä terrorismia vastaan. Kyseessä ovat valtiot, jotka ovat itsekin terrorismin tukemisesta syytettyjen maiden listalla. Samoin myös arkkiviholliset Intia ja Pakistan ovat osallistuneet kokoukseen vuosittain omista rajakiistoistaan huolimatta.

– Tämä prosessi on siinä mielessä ainutlaatuinen, että se on ainoa paikka, jossa käsitellään Afganistania alueelliselta kannalta ja tuodaan hyvinkin eripuraisia naapureita samaan pöytään. Dialogia ja diplomatiaa on tärkeä pitää yllä, myös puheita, vaikka tekoja ei niin nopeasti tulisikaan, selvittää Ulkopoliittisessa instituutissa UPI:ssa vanhempana vierailevana tutkijana toimiva Olli Ruohomäki.

Esimerkiksi Pakistanin toiminta Afganistaniin päin on Olli Ruohomäen mukaan kaksipuolista. Toisaalta Pakistan vastustaa terrorismia, mutta toisaalta tiedetään, että Pakistanin sotilastiedustelupalvelu on vuosia tehnyt yhteistyötä talibanien kanssa.

Kokouksen osanottajat seisovat ryhmässä rannalla kultainen temppeli takana
Heart of Asia - konferenssin osanottajat vierailivat Kultaisessa temppelissä Amritsarissa. Konferenssi tuo neuvottelupöytään Afganistanin naapureita, muun muassa kolmesti sodan partaalle ajautuneen Pakistanin ja Intian. Raminder Pal Singh / EPA

Suomi mukana huumeiden torjunnassa

Suomi tukee Heart of Asia -prosessia 14 muun valtion kanssa. UPI:n tutkija Olli Ruohomäki oli ulkoministeriössä käynnistämässä toimintaa kokoussarjan alussa vuonna 2011.

Suomi on keskittynyt huumeiden vastaiseen taisteluun YK:n huumeidenvastaisen viraston UNODC:n kautta. Tarkoitukseen on annettu kaksi miljoonaa euroa. Tavoitteena on löytää maaseudun viljelijöille järkeviä viljelyvaihtoehtoja unikontuotannolle. Kasvit ovat heroiinin raaka-ainetta.

– Kyseessä on hyvin pitkälti koulutustoiminta. Käytännössä se tarkoittaa raja- ja tullitarkastuksia sekä tietojenvaihtoja alueen maiden kesken, kuvailee Ruohomäki.

Silkkitie halutaan taas auki – nostokurjet korvaavat kamelit

Nykyisestä epävakaudestaan huolimatta Afganistan haluaa näyttäytyä maailmalle Aasian sydämenä. Vaikka sen sydämenlyönnit ovat epätasaisia, tulevaisuudelta toivotaan suuria.

Afganistanilla itselläänkin on luonnonvaroja, mutta niitä ei ole juurikaan kyetty kaupallisesti viime vuosina hyödyntämään. Afganistan on luontaisesti myös naapureidensa, Iranin ja Keski-Aasian tasavaltojen maakaasu- ja öljyputkisuunnitelmien reitillä. Hankkeiden ehtona on kuitenkin olojen rauhoittuminen.

Erityisen suuret suunnitelmat ovat Afganistanin itäisessä naapurissa. Kiina haluaa elvyttää muinaisten Silkkitien kauppareittien perintöä. Jättimäinen geopoliittinen ja taloudellinen (siirryt toiseen palveluun)One Belt One Road -nimellä kutsuttu hanke on vauhdittumassa Kiinan presidentiin Xi Jingpingin johdolla. Kiina haluaa vahvistaa alueellista johtoasemaansa sekä maa- että merireittejään Lähi-itään, Afrikkaan ja Eurooppaan. Näille reiteille myös Afganistan pyrkii mukaan.