1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. polkupyörät

Läskipyörä ei ollutkaan ohimenevä villitys – "Plussakoon pyörät ovat seuraava askel"

Suomen yli myrskyn lailla pyyhkäissyt läskipyörävillitys ei ollutkaan nopeasti ohimenevä. Nyt nousua tekee jo seuraava paksupyörämuoti.

polkupyörät
Arto Keinänen seisoo pyörän päällä pyöräliikkeensä edessä Torniossa.
Torniolaisen Pyöräosa Keinäsen polkupyörämyynnistä vastaava Arto Keinänen pitää läskipyöriä ja plussapyöriä erityisen sopivina niiden monipuolisuuden vuoksi. Paksu rengas kantaa hyvin niin hiekalla kuin lumellakin.Antti Heikinmatti / Yle

Meri-Lappiinkin parisen vuotta sitten rantautunut maastopyöräilyilmiö läskipyörä ei ollutkaan ohimenevä muotioikku. Pahimmillaan kauppiaat joutuvat tänäkin talvena myymään "ei oota", kun paksupyöriä ei riitä kaikille halukkaille.

– Kyllä tämä vaikuttaa pyörämyynnissä melko ainutlaatuiselta ilmiöltä. Onhan näitä muoteja ollut, mutta useimmat ovat olleet lyhytaikaisempia ja tämä näyttää tulleen jäädäkseen, arvioi pyörämyynnistä vastaava Arto Keinänen Pyöräosa Keinäseltä Torniosta.

Suosituin malli torniolaisliikkeen valikoimassa on reilun puolentoista tuhannen euron hintainen harrastajan läskipyörä. Edullisempien menekkiä nimittäin rajoittaa se, että niitä ei ole saatu tänäkään talvena tarpeeksi.

– Edullisempaa mallia on tulossa seuraava erä viikolla 12 ja siihenkin on jo parikymmentä nimeä ennakkovarauslistalla.

Maastopyörä tuli edellisen buumin harjalla

Pyöräosa Keinäsellä läskipyöräbuumia voi verrata siihen aikaan, kun maastopyörät alun perin tulivat Suomeen.

1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alkuvuosina jokaisella valmistajalla oli pakko olla tarjolla maastopyörä, koska muunlaisia pyöriä ei myyty juuri ollenkaan.

Nyt tilanne on toinen, ja pyöräily on kokonaisvaltaisesti kasvattanut suosiotaan myös Meri-Lapissa.

– Moni sellainen asiakas, joka on ensin käynyt ostamassa sen läskipyörän, tulee muutaman kuukauden päästä hakemaan seuraavan harrastepyörän, kertoo Arto Keinänen.

Arto Keinänen esittelee plussakoon kolmituumaista nastarengasta.
Antti Heikinmatti / Yle

Plussakoko tekee tuloaan

Läskipyörien ostajat myös ajavat maastossa, toisin kuin neljännesvuosisata sitten suurin osa maastopyörän ostajista. Keinäsen mielestä syynä suosioon on paksupyöräisen monipuolisuus. Nyt kokojakin löytyy jo lasten läskipyöristä parimetriselle hujopille sopivaan.

Vähintään kolmen tuuman renkaat kantavat hiekalla ja lumella ja harrastevälineestä voi nauttia meidän leveysasteillammekin ympäri vuoden. Talvipyöräilyä helpottamaan osavalmistajat kehittävätkin kuumeisesti erilaisia tuotteita, kuten lämpimiä vaatteita, lukkopolkimiin sopivia talvikenkiä ja nastarenkaita.

– Nyt näyttää siltä, että plussakoon pyörät ovat se seuraava askel. Muutamat läskipyörän hankkineet ovat jo käyneet vaihtamassa plussakokoiseen, Keinänen kertoo.

Plussakooksi kutsutaan niitä maastopyöriä, joissa vannekoko on läskipyörässä yleisimmästä 26 tuumasta poiketen esimerkiksi 29 tuumaa, mutta rengas on silti noin kolmituumainen leveydeltään.

Lue seuraavaksi