Kristillisdemokraattien Essayah: Hallituksen EU-linja kateissa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah näkee, että hallituksen EU-linjasta ei ota selvää. Sote-uudistuksen potilaan valinnanvapaus uhkaa Essayahin mukaan kääntyä yritysten valinnanvapaudeksi.

Euroopan unioni
Sari Essayah
Sari Essayah Tiina Jutila / Yle

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah näkee, että hallituksella ei ole varsinaista EU-linjaa. Essayah on huomannut, että EU-asioissa erityisesti turvapaikkapolitiikkaan liittyen hallituksen linja on epäselvä ja hallitus pelkää jäävänsä asioissa EU:ssa yksin.

– Suomella ei ole linjaa, vaan katsomme mihin suuntaan asia menee ja sitten kun tiedämme mihin suuntaan se menee, niin sitten Suomi yrittää muodostaa viime kädessä sitten oman linjauksensa ja pelätään sitä, että jäädään joissain asioissa yksin, Essayah totesi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Essayah näkee hallituksen hämärän EU-linjan johtavan pahimmillaan siihen, että Suomi joutuu ajopuutilanteeseen ja hyväksymään hyvinkin huonoja kansallisia linjauksia. Essayah näkee ongelmalliseksi myös sen, että hallituksen EU-osaaminen vähenee entisestään entisen EU-komissaarin, elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) siirtyessä Suomen Pankkiin.

– Kyllä niissä [EU-päätöksenteko-] pöydissä on tärkeää myös ne henkilökohtaiset suhteet ja se, että tunnetaan ihmisiä. Varmasti tämä on osaamispääomamenetys hallituksen puolella.

Kääntyykö soten valinnanvapaus yritysten valinnanvapaudeksi?

Sote-uudistuksen valinnanvapauslinjauksia odotetaan hallitukselta vielä ennen joulua. Kristillisdemokraatit pelkäävät, että hallituksen sote-mallin hankintayksiköt tulevat niin suuriksi, että pienet ja paikalliset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntarjoajat tippuvat automaattisesti huonompaan asemaan suurten tuottajien rinnalla.

Valinnanvapaus saattaa uhata koko alkuperäistä ajatusta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiosta. Essayahin mukaan saattaa käydä niin, että yritykset valikoivat helppohoitoiset potilaat ja lähettävät kalliimmat, enemmän hoitoa vaativat potilaat helpommin julkisen erikoissairaanhoidon piiriin.

– Tämä integraatio, mitä tällä koko uudistuksella on haettu, saattaa vaarantua ja valinnanvapaus kääntyy yritysten valinnanvapaudeksi valikoida asiakkaitaan.

Urheilun kilpailukieltoihin yhtenäisyyttä

Kilpakävelyn entinen maailman- ja euroopanmestari Essayah valittiin Kansainvälisen Olympiakomitean jäseneksi elokuussa. Essayah ei ole vielä KOK:n jäsenenä ehtinyt paljon, mutta näkee urheilussa mm. dopingkysymyksissä paljon ongelmia.

Essayah haluaisi nähdä paremmin rahoitetun ja riippumattomamman Maailman anti-dopingtoimiston WADA:n, joka olisi riippumaton kansallisista lajiliitoista.

Essayahin mielestä kansallisten lajiliittojen kilpailukiellot ovat pituuksissaan epäjohdonmukaisia. Tämä tulee ilmi mm. norjalaishiihtäjä Therese Johaugin kohdalla, jolle Norjan antidopingtoimikunta on vaatinut vain 14 kuukauden kilpailukieltoa.

– Kuulostaa juuri siltä, että hänet halutaan seuraaviin talviolympialaisiin mukaan. Ikävä kyllä tällaiselta johtopäätökseltä ei voi välttyä.