1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jooga

Lämpöjoogassa yhdistyvät kehonhallinta, liikkuvuus, läsnäolo ja arjen estetiikka

Aijäjoogassa ollaan miesten kesken, mutta yhteisjoogassa on omat hyvät puolensa.

jooga
Oululaisen liikuntakeskus Hukan joogatunti alkamassa
Oululaisen liikuntakeskus Hukan lämpöjoogatunnilla on normaalisti noin viisikymmentä henkeä. Pikkujoulusesonki on laskenut määrän tilapäisesti noin kolmeenkymmeneen. Naisia heistä on yhdeksänkymmentä prosenttia.Timo Sipola/ Yle

Lauantaiaamuisin joogaohjaaja Sanna Moilanen saapuu oululaisen liikuntakeskus Hukan ovelle lähes samaan aikaan kun se avataan. Jooga Flow -tunnin lisäksi hän vetää lauantaisin myös Bodyattack- ja Sh'bam-tunnit.

Mutta nyt menossa on jooga. Meditatiivinen, ajatukset eteerisille raiteille vievä musiikki työntää tehokkaasti mielestä arjen työpaineet.

Body & Mind -studion katossa infrapunalamput paahtavat oranssinhohtoisessa hämärässä leijuvan tilan lähes 40 asteen lämpöiseksi. Lämpö nopeuttaa lihasten lämpenemistä, helpottaa joogaamista lisäämällä liikkuvuutta ja tekee olon mukavammaksi.

Aurinkotervehdyksillä aloitetaan

– Joogan virrassa mennään asanasta, eli jooga-asennosta, toiseen loogisessa ja kehon kannalta järkevässä järjestyksessä. Aurinkotervehdyksillä lämmitellään. Sieltä mennään seisonta-asanoiden kautta lattia-asanoihin ja loppurentoutukseen, avaa Moilanen tunnin kulkua.

Klassisella joogaliikesarjalla, aurinkotervehdyksellä siis aloitetaan. Sillä poistetaan jäykkyyttä ja haetaan oikeaa moodia ennen varsinaisia asanaharjoituksia. Harjoitukset venyttävät ja vahvistavat kehon tärkeimpiä lihasryhmiä, taivuttavat selkärankaa eteen ja taakse sekä stimuloivat verenkiertoa.

– Täällä käy porukkaa laidasta laitaan. On nuoria ja vanhoja, miehiä ja naisia. Monet miehetkin ovat ottaneet joogan harjoitusohjelmaansa. Tämähän on pohjimmiltaan kehonhuoltoa ja mielen hallintaa, sanoo Moilanen.

Jooga on edelleen kasvava trendi sekä Suomessa että maailmalla.

Venyttelyt ovat miehille haastavia

Tunneilla käy aloittelijoita, liikkuvuutta harjoittavia, painonhallintaan pyrkiviä, kestävyysurheilijoita ja muitakin paljon erilaisia urheilulajeja harrastavia ihmisiä, jotka ovat tehneet joogasta itselleen huoltavan harjoitteen kerran viikossa tai useimmin.

Naiset harrastavat kuitenkin paljon miehiä enemmän joogaa. Miehillä on paljon kiinniotettavaa liikkuvuudessa. Naiset taipuvat asentoihin joihin eivät ihan kaikki miehet pääse.

– Seisonta-asanat ja lattia-asanat, eli asennot joissa venytellään ovat haastavimpia miehille. Samoin on lantion liike. Naisilla lanteet vain ovat paljon letkeämmät kuin miehillä, toteaa Moilanen.

Äijäjoogan idea on vähän samanlainen kuin Hukassa pitkään käytössä ollut kuntosali pelkästään naisten käyttöön. Äijäjoogassa miehet voivat keskenään olla niin kankeita kuin vain miehet voivat olla ja se on laskenut miesten kynnystä lähteä joogaamaan. Näin kerrotaan Veikko Tarvaisen ja Timo Junttilan tuoreessa Äijäjooga- kirjassa.

Joogan esteettinen ulottuvuus

Erillistä naisten kuntosalia ei enää Hukassa ole ja joogassakin on läsnä molempia sukupuolia.

– Minusta tuntuu että tänä päivänä miehistä on mukavampi tulla tänne naisten joukkoon, arvelee Moilanen.

Ja on toki. Tälläkin tunnilla naisia on mukana kolmisenkymmentä ja meitä miehiä neljä. Yhteisjoogassa on miehen näkökulmasta paljonkin myönteisiä esteettisiä puolia. Tunnin aikana maailmaa katsellaan mitä erilaisimmista näkökulmista oikealta, vasemmalta, edestä ja välistä vaikkapa jalkojen välistä takaa.

– Niitä ei kyllä pois voi sulkea, naurahtaa Moilanen.

Tehokas stressinpoistaja

Paitsi liikkuvuutta ja muita fyysisiä puolia, jooga vaikuttaa paljon myös mieleen. Sen keskeisin ajatus on olla läsnä käsillä olevassa hetkessä.

– Stressin hallinnassa jooga on lajina loistava. Täytyy keskittyä joogaan ja omaan suoritukseensa. Pitää unohtaa kaikki muu ja olla vain tässä tunnelmassa, tässä ajassa ja tässä tilassa, tiivistää Moilanen.

Äijäjooga- kirja tietää kertoa, että jooga myös lisää pituutta kun se aukaisee selkää. Hyvä pointti on sekin.

Lue seuraavaksi