1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylämaat

Natsisotavanki jätti omaisuutensa kiltille skottikylälle

Waffen-SS-sotilas koki skotlantilaisessa pikkukylässä odottamatonta ystävällisyyttä. Se palkittiin vuosikymmeniä myöhemmin.

Ylämaat
Skotlannin kartta.

Entinen natsisotavanki on jättänyt koko satojen tuhansien eurojen omaisuutensa testamentilla pienelle kylälle Skotlannissa. Mies päätyi tekoon, koska Comrien kylän asukkaat olivat ystävällisiä häntä kohtaan sodan aikana.

Waffen-SS -joukoissa toisessa maailmasodassa taistellut Heinrich Steinmayer jäi 19-vuotiaana sotavangiksi Normandiassa Ranskassa elokuussa 1944. Hänet toimitetttiin Cultybragganin sotavankileirille Comrien lähelle Skotlannin ylämaille.

Kertomansa mukaan paikalliset lapset ystävystyivät hänen kanssaan aidan läpi ja muun muassa salakuljettivat hänet elokuviin leirin ulkopuolelle koulu-univormuun puettuna. Steinmayer koki ystävällisyyttä, jota hän ei sanomansa mukaan lainkaan osannut odottaa.

Saksalainen jäi sodan jälkeen jopa töihin alueelle. Hän palasi Saksaan vasta 1956, ja myöhemmin myös vieraili kylässä. Hän sai elinikäisiä ystäviä kyläläisistä.

Testamentissaan Steinmayer jätti koko 458 000 euron omaisuutensa kylän vanhuksista huolehtimiseksi.

Steinmayer kuoli 90-vuotiaana vuonna 2013, vain kaksi viikkoa sen jälkeen kuin hänen läheinen skottiystävänsä George Carson oli kuollut. Omaisuus voidaan kuitenkin luovuttaa kylään vasta nyt, sillä asian oikeusjärjestelyt Saksassa ovat kestäneet.

– Tämä kuulostaa uskomattomalta tarinalta, mutta se on ehdottomasti totta, sanoi George Carsonin poika, myös nimeltään George, BBC Radio 4:n haastattelussa lauantaina.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi