Yhdysvalloissa vaatimukset presidentinvaalin tarkastuslaskennasta vaikeuksissa Pennsylvaniassa

Vihreiden presidenttiehdokkaana ollut Jill Stein syytti tarkastuslaskennan kalliin hinnan polkevan äänestäjien oikeuksia.

Yhdysvaltain vihreän puolueen presidenttiehdokas Jill Stein haluaa selvittää, onko Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian ääntenlaskennassa epäselvyyksiä. Kuva: AOP

Yhdysvalloissa vihreiden presidenttiehdokkaana ollut Jill Stein on ilmoittanut muuttavansa taktiikkaa presidentinvaalin äänten tarkastuslaskennan järjestämiseksi Pennsylvanian osavaltiossa.

Steinin kampanjatiimi kertoi, että tarkastuslaskentavaateista luovuttaisiin Pennsylvanian osavaltion tuomioistuimessa, mutta ponnisteluja jatkettaisiin liittovaltion tuomioistuimessa.

Steinin mukaan tie nousi pystyyn osavaltioteitse, koska osavaltion tuomarin määräämää miljoonan dollarin takuumaksua ei saatu ajoissa kokoon. Äänten uudelleenlaskentaa ovat vaatineet tavalliset ihmiset, joilla ei ole tarvittavia varoja tuomioistuimen edellyttämälle maksulle, Stein sanoi.

Hän valitti Twitter-tilillään uudelleenlaskennan järjestämisen kustannuksia ja syytti päättäjiä siitä, että nämä eivät ole halunneet investoida nykyaikaiseen äänestysjärjestelmään Yhdysvalloissa.

– Tuomarin pöyristyttävä vaatimus näin tavattomasta maksusta on häpeällinen este demokraattiselle osallistumiselle, ja sitä on mahdotonta hyväksyä, Stein ilmoitti.

Tuloksen keikahtaminen epätodennäköistä

Pennsylvanian vaalilautakunta on hyväksynyt uudelleenlaskennan 75 äänestysalueella, mutta se on torjunut vaatimukset koko osavaltion kaikkien äänestysautomaattien tarkastuksesta.

Stein on vaatinut tarkastuslaskentaa myös Michiganin ja Wisconsinin osavaltioissa. Wisconsinissa uudelleenlaskenta on jo alkanut.

Yhdysvaltain presidentiksi nouseva republikaanien Donald Trump voitti demokraattien ehdokkaan Hillary Clintonin täpärästi, vain joillakin kymmenillätuhansilla äänillä, Pennsylvaniassa, Michiganissa ja Wisconsinissa. Trumpin kannattajat ovat yrittäneet estää tarkastuslaskennat.

Steinin kampanja on ilmoittanut keränneensä seitsemän miljoonaa dollaria tarkastuslaskennan saamiseksi näihin osavaltioihin.

Presidentinvaalin tuloksen keikahtamista Clintonin voitoksi pidetään silti epätodennäköisenä. Sitä varten Clintonille olisi löydyttävä tarkastuslaskennassa yli 100 000 ääntä tähänastista enemmän kiistellyissä osavaltioissa.

Yhdysvaltain liittovaltion lain mukaan kaikki mahdolliset tarkastuslaskennat on saatava valmiiksi 35 päivän kuluessa vaaleista eli 13. joulukuuta mennessä.

Reuters, AFP