Jäähyväiset Fidelille – kuubalaiset kokoontuivat hautaamaan vallankumousjohtajaa

Fidel Castron viimeinen leposija kansallissankarin kyljessä suututtaa. Castron tuhkatut jäännökset haudataan Santiago de Cuban hautausmaalle sunnuntaina iltapäivällä.

Fidel Castro
Uutisvideot: Kuubalaiset kokoontuivat jättämään jäähyväisiä Fidel Castrolle
Uutisvideot: Kuubalaiset kokoontuivat jättämään jäähyväisiä Fidel Castrolle

Kymmenettuhannet kuubalaiset pakkautuivat viime yönä jättämään jäähyväisiä vallankumousjohtaja Fidel Castrolle Santiago de Cuban kaupungissa.

Marraskuun lopussa 90-vuotiaana kuolleen Castron tuhkatut jäännökset haudataan kaupungin hautausmaalle myöhemmin sunnuntaina. Castro käynnisti Kuuban vallankumouksen Santiago de Cubasta.

Kuuban presidentti Raúl Castro ylisti muistopuheessaan veljensä saavutuksia ja lupasi, että vallankumouksen sosialistisia periaatteita ja tavotteita vaalittaisiin Kuubassa.

– Vannomme puolustavamme isänmaata ja sosialismia, Raúl Castro julisti.

Muistotilaisuuteen osallistui useita vasemmistolaisia ja Castroon lämpimästi suhtautuneita johtajia Latinalaisesta Amerikasta.

Paikalla olivat Venezuelan presidentti Nicolás Maduro, Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja Bolivian presidentti Evo Morales sekä Brasilian entiset presidentit Dilma Rousseff ja Luiz Inácio Lula da Silva.

Kuuban presidentti Raúl Castro puhui tilaisuudessa, seuranaan Latinalaisen Amerikan entisiä ja nykyisiä vasemmistolaisia johtajia ja  valtionpäämiehiä
Kuuban presidentti Raúl Castro puhui tilaisuudessa, seuranaan Latinalaisen Amerikan entisiä ja nykyisiä vasemmistolaisia johtajia ja valtionpäämiehiä.ORLANDO BARRIA/EPA

Castron uurnaa on kuljetettu saattueessa 900 kilometriä Kuuban halki viime päivinä. Sadattuhannet surevat kuubalaiset kokoontuivat tienvarsille seuraamaan saattueen matkaa.

Toisinajattelijabloggaaja Yoani Sánchez arvosteli Twitter-tilillään suureellisia muistomenoja.

Hautamausoleumi kansallissankarin viereen

Ristiriitainen Castro jakaa kuubalaisia rajusti kuolemansa jälkeenkin. "El Comandantelle" valittu viimeinen leposija on aiheuttanut suuttumusta Castron vastustajissa. Tuhkauurna on määrä sijoittaa hautamausoleumiin Kuuban 1800-luvun kansallissankarin José Martín viereen.

Martí, kirjailija ja lehtimies, oli Castron vallankumouseetoksen tärkeimpiä innoittajia. Martí sai surmansa itsenäistymissodassa, jota Kuuban kapinalliset kävivät Espanjan siirtomaajoukkoja vastaan.

Santiago de Cuban Vallankumousaukio täyttyi Fidel Castron surijoista
Santiago de Cuban Vallankumousaukio täyttyi Fidel Castron surijoista.ORLANDO BARRIA/EPA

Elämänsä aikana Martí kirjoitti muun muassa siitä, miksi Kuuban pitäisi irtautua Espanjan vallasta ja turvata itsemääräämisoikeutensa myös muita ulkovaltoja, kuten Yhdysvaltoja, vastaan.

Hän kirjoitti myös köyhien puolesta, mutta luokkataistelua hän ei kannattanut. Toisin kuin Castron kohdalla, kuubalaiset ovat lähes yksimielisiä Martín kiistattomasta kansallissankarin asemasta maan historiassa.

AP, Reuters, AFP