Hyppää sisältöön

Eristäytynyt Uzbekistan äänestää presidentistä

Presidentiksi uskotaan nousevan pitkäaikainen pääministeri Shavkat Mirzijojev edesmenneen yksinvaltiaan Islam Karimovin lähipiiristä. Hän tuskin tuo muutosta maan poliittiseen järjestelmään.

Uzbekistanilaiset kävivät vaaliuurnilla pääkaupungissa Tashkentissa. Kuva: RASHID KARAMURZAYEV /EPA

Keski-Aasiassa sijaitsevassa eristäytyneessä Uzbekistanissa valitaan tänään seuraaja edesmenneelle diktaattorille Islam Karimoville. 

Ennakkoarvelujen mukaan presidentiksi olisi nousemassa pitkäaikainen pääministeri Shavkat Mirzijojev. 59-vuotias Mirzijojev on toiminut väliaikaisena presidenttinä Karimovin kuoltua viime syyskuussa.

Mirzijojevin odotetaan uudistavan Uzbekistanin valtiojohtoista taloutta, mutta maan poliittisen järjestelmän uskotaan säilyvän ennallaan. Väliaikaisena presidenttinä hän tosin on ehtinyt armahtaa yhden tunnetun poliittisen vangin.

Vaaleissa on mukana kolme muuta ehdokasta. Kukaan heistä ei kuitenkaan ole arvostellut Mirzijojevia tai Karimovin aikaa eikä vaaleissa odoteta yllätyksiä.

Uzbekistan on kärsinyt laajamittaisesta korruptiosta, jossa muun muassa Islam Karimovin tyttären on kerrottu ottaneen vastaan huomattavia lahjuksia teleyhtiöiltä. Tytärtä pidettiin aiemmin Karimovin mahdollisena seuraajana.

Kovaotteinen ja ihmisoikeusloukkauksista arvosteltu Islam Karimov ehti hallita Uzbekistania 27 vuotta.

AFP, AP