Poliisikomentaja: Tiedossa ei ole poliittisia tai ideologisia motiiveja

Mikäli jotakin ideologisiin motiiveihin liittyvää teon suunnittelussa ilmenee, se tullaan huomioimaan esitutkinnassa. Poliisikomentaja muistuttaa, ettei tapaus ole heikentänyt turvallisuustilannetta Suomessa yleisesti, vaan se on tästäkin huolimatta hyvällä tasolla.

Imatra
Timo Kilpeläinen
Timo KilpeläinenHenrietta Hassinen / Yle

Poliisikomentaja Timo Kilpeläinen kertoi Ylen uutisten haastattelussa, ettei ainakaan toistaiseksi ole tiedossa, että epäillyllä olisi poliittista tai muuta ideologista motiivia.

– Jos tämänkaltaista tulee ilmi, se tullaan tietenkin huomioimaan esitutkinnassa, Kilpeläinen sanoo.

– Tähän mennessä tiedämme, että tekijä on 23-vuotias paikkakuntalainen, jolla on aiempaa rikostaustaa. Se miksi hänellä oli hallussaan kivääri ja miten se on hänelle päätynyt, siitä ei ole tietoa ja sitä juuri selvitetään. Tiedossa ei ole, että tapaukseen liittyisi muita henkilöitä, hän kertoo.

Kilpeläisen mukaan tutkinta on tehnyt töitä asian selvittämiseksi koko yön ja jatkanut niitä aamun ja päivän mittaan. Nyt selvitetään mm. niitä seikkoja, mitä paikalla olleet ihmiset ovat nähneet ja kuulleet. Poliisi toivoo voivansa kuulustella epäiltyä vielä tänään.

– On selvää, että kun näin vakavasta tapauksesta kyse, hän tarvitsee avustajan ja toki myös tekijän henkinen tila vaikuttaa siihen, milloin se on mahdollista, Kilpeläinen muistuttaa.

Poliisi pitää tapausta traagisena yksittäistapauksena, eikä tiedossa ole, että tapaukseen liittyisi muita henkilöitä. Kilpeläinen sanoo, että poliisi pyrkii estämään ja tekemään parhaansa, ettei tämänkaltaisia tekoja tapahtuisi.

"Merkkejä väkivallantekojen suunnittelusta yritetään tunnistaa mm. netissä"

Ääriliikkeisiin liittyen Kilpeläinen toteaa, että liikkeiden toimia pyritään selvittämään paikallistasolla, jotta voidaan tarvittaessa puuttua tilanteisiin ajoissa.

– Esimerkiksi internetissä poliisi pyrkii paljastamaan tunnusmerkkejä väkivallan tekojen suunnittelulle ja teemme yhteistyötä tähän liittyen mm. koulujen ja opettajien kanssa. Toivomme, että poliisille kerrottaisiin aina, jos joku epäilee jotakin väkivallan tekoa suunnittelevan, Kilpeläinen huomauttaa.

Kilpeläinen korostaa, että yleinen turvallisuustilanne on kuitenkin Suomessa hyvällä tasolla ja ihmiset voivat edelleen liikkua Suomessa kaupungilla ja keskustoissa rauhassa.

– On selvää, että tietenkin tämmöinen yksittäinen teko järkyttää kansalaisia. Huomioitava on myös käytettävissä olevat poliisin voimavarat, tosin tässäkin tapauksessa poliisi oli 300 metrin päässä ja nopeasti paikalla, hän sanoo.