Imatran ammuskelulla pitkäkestoiset vaikutukset yhteisöön – kriisiapua edelleen tarjolla

Imatralla on annettu kriisiapua ammuskelun vuoksi järkyttyneille sunnuntain aamuyöstä alkaen. Terveydenhuollossa varaudutaan siihen, että apua tullaan tarvitsemaan vielä pitkään.

Imatra
Kriisiapua järjestettiin Imatralla heti viikonlopun surmatyön jälkeen.

Imatralla lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tapahtunut, kolmen naisen kuolemaan johtanut ammuskelu on järkyttänyt alueen asukkaita laajasti.

– Tapahtuma on laajuudessaan ja kokonaisuudessaan hyvin järkyttävä ja koskettaa monia henkilöitä ja monia tahoja. Se tässä on jo tullu esiin, että emme välttämättä vielä edes tiedä miten laajoja vaikutukset tulevina viikkoina ovat, sanoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin palvelupäällikkö Raija Kojo.

Kriisikeskuksessa oli kiirettä

Imatrankoskella, aivan tapahtumapaikan lähesyydessä sijaitsevaan seurakunnan tilaan perustettiin jo sunnuntaina aamuyöllä kriisikeskus. Keskuksessa oli koko päivän ajan terveydenhuollon, seurakunnan ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun henkilöstöä antamassa henkistä apua sitä tarvitseville.

Työntekijöitä tukipisteessä on ollut kaikkiaan parisen kymmentä. Kriisitukipisteen työntekijät ovat lisäksi antaneet henkistä tukea ampumavälikohtauksen uhrien kotona ja kadulla tapahtumapaikan läheisyydessä.

– Kriisikeskuksen asiakkaat ovat olleet joko yöllä Imatran keskustassa liikkuneita henkilöitä tai muualta tilanteesta kuulleita, Raija Kojo kertoo.

Kriisikeskuksessa oli alkuiltapäivään mennessä käynyt kymmenkunta henkilöä hakemassa henkilökohtaista tukea. Iltapäivän aikana keskuksessa järjestettiin myös keskustelutilaisuuksia eri ikäisille ihmisille.

Kriisiapu jatkuu

Olavinkulman kriisiapupiste palvelee kaikkia tukea tarvitsevia myös tänään maanantaina. Eksoten, vapaaehtoisen pelastuspalvelun ja kirkon yhteinen kriisipiste on avoinna kello 10 - 18 seurakunnan tilassa Olavinkulmassa, osoitteessa Olavinkatu 13.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on valmistautunut jatkamaan kriisiavun antamista Imatran lisäksi myös Lappeenrannassa. Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä hyvinvointiasemiin ja nuoret esimerkiksi lasten ja nuortentaloihin.

Eksoten mielenterveys ja päihdepäivystys palvelee ympärivuorokauden puhelinnumerossa 05 352 4610.

– Asianosaisille on kerrottu mistä apua saa myöhemminkin virka-aikana ja aina voi soittaa 112 kautta sosiaalipäivystykseen, Raija Kojo sanoo.

Raija Kojon mielestä yhteydenotoissa kannattaa pitää matalaa kynnystä.

– Jos yhtään mietityttää niin kannattaa ottaa yhteyttä ja pyytää apua. Apua voi pyytää esimerkiksi jos miettii, miten asiasta voi kertoa pienelle lapselle.