Oikeuspsykiatri: Imatran kaltaisia ampumisia ei voida kokonaan estää mitenkään

Kolme imatralaisnaista valikoituivat poliisin mukaan todennäköisesti sattumanvaraisesti uhreiksi epäillylle ampujalle.

Imatra
Alo Jüriloo
Alo JürilooYle

Asiantuntija suhtautuu pessimistisesti mahdollisuuksiin estää Imatran ampumistapauksen kaltaiset tapahtumat ennakolta. Kolme imatralaisnaista kuoli viime yönä Imatran keskustassa, kun 23-vuotias mies ampui heidät ravintolan edustalla.

– Valitettavasti näitä ei voida estää (ennakolta) oikein mitenkään. Vapaan, demokraattisen yhteiskunnan täytyy hyväksyä, että emme pysty kaikkia riskejä koskaan viemään sille tasolle, että mitään ei tapahtuisi, totesi oikeuspsykiatri Alo Jüriloo Psykiatrisesta vankisairaalasta Ylen Uutisille.

– Totta kai voimme tarjota apua hyvin matalalla kynnyksellä ihmisille, joilla on psyykkisiä vaikeuksia ja voimme vaikuttaa lainsäädännöllä aseiden saatavuuteen, mutta kokonaan näitä tekoja ei voida estää.

Jüriloo korostaa, että Suomessa ei ole lainsäädäntöä sille, että vaaralliseksi koettuja ihmisiä voitaisiin pitää kiinni vankilassa kaiken varalta.

– Esimerkiksi Englannissa on kokeiltu sellaista lainsäädäntöä ja ei sekään ole johtanut mitenkään hyviin tuloksiin.

Imatran ampumistapauksen motiivi on vielä arvailujen varassa. Jüriloon mukaan tavallisin syy on se, että vihaa ja katkeruutta on kertynyt jostain syytä valtavasti ja se sitten puretaan johonkin. Uhrit valikoituivat poliisin mukaan todennäköisesti sattumanvaraisesti.

Joukkosurmaajat harvoin mielisairaita

Joukkosurmaan syyllistyneet ovat Jüriloon mukaan harvoin mielisairaita.

– Amerikkalaisten tutkimusten mukaan näyttää siltä, että mielisairaita niiden joukossa on yllättävän vähän. Mutta sekin vaihtoehto täytyy toki ottaa huomioon. Varmasti asiaa selvitetään.

– Näyttää siltä, että suurin osa joukkomurhaajista toimii hyvin voimakkaan tunteen vallassa. Siinä voi olla mukana jokin uskonnollinen, ideologinen, poliittinen motiivi.

Jüriloo suhtautuu optimistisesti siihen, että epäilty kertoo syyn teolleen.

– Todennäköisesti tämä selviää lähipäivinä, kun tekijää päästään jututtamaan. Voi olla hyvinkin, että hän kertoo, mikä hänet on saanut vihan ja raivon valtaan.