Egypti tiukensi naisten sukuelinten silpomisen kieltävää lakia

Myös sukuelinten silpomiseen pakottavat henkilöt, yleensä uhrin perheenjäsenet, voidaan tuomita 1–3 vuoden vankeuteen.

Egypti
Egyptiläiset naiset osallistuivat mielenosoitukseen Tahririn aukiolla.
Yli 90 prosenttia egyptiläisnaisista on joutunut sukuelinten silvonnan uhriksi.Felipe Trueba / EPA

Naisten sukuelinten silvonnan kieltävän lain tiukennus on astunut voimaan Egyptissä, sanoi maan terveysministeri sunnuntaina. Tiukennettu laki mahdollistaa 15 vuoden vankeusrangaistuksen sukuelinten silpomisesta.

Terveysministeriön viranomaiset aikovat valvoa terveysklinikoita ja yksityisiä sairaaloita, jotta kieltoa myös noudatetaan.

Egyptissä naisten ulkoisten sukuelinten kokonainen tai osittainen poistaminen ei-lääketieteellisistä syistä, väitetysti seksuaalisuuden hillitsemiseksi, ovat yhä yleisiä, erityisesti maaseudulla. Sekä muslimit että kristityt harjoittavat tapaa. Yli 90 prosenttia egyptiläisnaisista on kohdannut jonkin asteisen sukuelinten silvonnan.

Myös perheenjäsenet vankilaan

Uuden lain mukaan sukuelinten silvontaan syyllistyneet voidaan tuomita 5–7 vuoden vankeuteen. Aiemmassa laissa rangaistukset vaihtelivat kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen. Mikäli uhri kuolee tai vammautuu pysyvästi, syylliset voivat saada 15 vuoden vankeustuomion.

Tiukennetun lain mukaan myös sukuelinten silpomiseen pakottavat henkilöt voidaan tuomita 1–3 vuoden vankeuteen. Tämä koskee yleensä uhrin perheenjäseniä.

Tammikuussa 2015 egyptiläinen lääkäri tuomittiin vankilaan kahdeksi vuodeksi taposta ja kolmeksi kuukaudeksi sukuelinten silvonnasta, kun lääkärin operoima teinityttö kuoli silvonnan seurauksena. Lääkäri istui vain kolme kuukautta tuomiostaan.

Sukuelinten silvonta aiheuttaa naisille elinikäiset tuskat. Sukupuoliyhdynnät ovat erittäin kivuliaita ja aiemmin tehty toimenpide aiheuttaa vakavia ongelmia synnytyksessä. Myös psyykkiset traumat ovat yleisiä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 200 miljoonaa nykyisin elävää naista ja tyttöä on silvottu. Vuosittain silvotaan noin kaksi miljoonaa tyttöä.

Lähteet: AFP