1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Tallinna

Kilpavarustelu kiihtyy Baltiassa – joulukuusista

Baltian maat kisailevat keskenään paremmuudesta eri aloilla – kuten hyvien naapurien kuuluukin. Mutta jokavuotinen kuusikilpailu kerää vuosi vuodelta lisää kierroksia, ehkä kummallisuuksiinkin saakka, kirjoittaa Baltian kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Yle maailmalla: Tallinna
Tere! Marjo Näkki
Ylen Baltian-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki. Yle

Toinen adventti on selän takana myös täällä Baltiassa, ja edessä korkeuksiin kurkottavat toinen toistaan komeammat joulukuuset. Joulukuusikilpailuissa on Baltiassa useampia sarjoja.

Ensinnäkin on vanha veteraanikisa siitä, missä maailman historian ensimmäinen joulukuusi aikanaan oli. Tästä tittelistä kisaavat Tallinna ja Riika. Molemmat pitävät toteen näytettynä, että joulukuusi syntyi juuri omassa kaupungissa. Taistosta voi lukea tästä linkistä.

Tänä vuonna Baltian eri kaupungit tuntuvat tavoittelevan huomiota erikoisuuksien kanssa.

Riiassa joulukuusen valojen sytyttäminen kirjattiin saman tien Guinnessin ennätystenkirjaan. Tuomiokirkon aukion kuusi nimittäin sytytettiin ketjureaktioon perustuvalla Goldbergin koneella, jossa oli ennätykselliset 400 osaa. Virta ohjattiin kuuseen monien liikkuvien ja toistensa aktivoivien osien kautta kuuseen saakka.

Osien joukossa oli vipuja, palloja, ämpäreitä, tuuletin ja jopa kahvinkeitin. Goldbergin koje on täysin turha mutta kieltämättä melkoisen viihdyttävä turhake. Ja saahan sillä sekä kuuseen valaistuksen että yhden ennätyksen aikaiseksi.

Luuranko ja päkalloja jouulkuusessa.
Stanislav Stepaško

Tallinnassa Pyhän Nikolaoksen kirkko päätti hyödyntää oman kuusen koristelussa menneisyyttään.

Kirkossa on Viron huomattavin keskiaikainen taideteos, lyypekkiläisen Bernt Notken maalaama Kuolemantanssi, jossa kuolema korjaa kohtalokkaaseen tanssiin ihmisiä säätyyn tai varallisuuteen katsomatta. Kuolema on kuvattu tietysti synkeänä luurankomaisena hahmona, jonka kallo on kääntynyt valitun tanssipartnerin puoleen.

Niinpä Nigulisten kirkkosalissa on komea kuusi, jonka koristeina roikkuu pääkalloja ja luurankoja, tosin hienoina kultaisina ja sädehtivinä versioina.

Rakveren kaupungin 12 metriä korkea joulukuusi-installaatio.
Rakveren kaupungin 12 metriä korkea joulukuusi-installaatio.Valda Kalnina / EPA

Länsi-Virun maakunnassa sijaitseva Rakveren kaupunki on jo vuosia kerännyt mainetta modernien joulukuusien edelläkävijänä.

Viime vuonna kaupungin keskusaukiolle nousi värikkäistä lasiruuduista koottu joulukuusi-installaatio, joka brittilehti Guardian valitsi 12 omaperäisimmän joulupuun joukkoon. Tänä vuonna komistus on nähtävillä Rakveren ystävyyskaupungissa Lapualla Suomessa.

Tänä vuonna Rakveren joulukuusi on saanut innoitusta Eiffel-tornista, jonka muotoa se noudattelee. Erikoisuutena ovat hammasrattaat, jotka liikkuvat kuusessa eri nopeuksilla samalla kun kuusi vaihtaa väriä. Huomio on tällekin kuuselle taattu.

Joulukuusi Rakveressa.
Visit Estonia

Mutta kisassa on mukana myös eteläisin Baltian maa Liettua. Se luottaa joulukuusivalinnoissaan perinteisiin - hyvin runsaisiin sellaisiin. Tänä vuonna maan pääkaupungin Vilnan katedraalinaukiolla on kuusi, joka on valaistu peräti 50 000 lampulla.

Valtava valoista rakennettu joulukuusu Vilnan Katedraalinaukiolla.
Saulius Ziura

Eihän sellainen määrä itse kuuseen mahdu, vaan valot muodostavat telttamaisen ja satumaisen valohunnun aukion ylle. Kuusi kuulemma näkyy lentokoneisiin saakka.

Joulukuusikisa käy kovana Suomenlahden eteläpuolella, mutta yhdestä asiasta kaikki kolme Baltian maata ovat samaa mieltä. Joulupukki tulee Suomesta.

Lue seuraavaksi