1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Buzz Aldrin

Buzz Aldrinin etelänapa-evakuoinnin syy: vuoristotauti

Paksun jääpeitteen vuoksi etelänapa on 2 835 metrin korkeudessa. 86-vuotias Aldrin on kuitenkin vanhin etelänavalla käynyt ihminen.

Kuva: Mick Tsikas / EPA

Astronautti Buzz Aldrin sanoo kärsineensä vuoristotaudista, kun hänet jouduttiin evakuoimaan etelänavalta viime viikolla. 86-vuotiaan seikkailija kertoi terveydentilastaan sunnuntaina. 

Aldrin on yhä sairaalassa Christchurchissa Uudessa-Seelannissa. Aldrin sanoi lausunnossaan, että hänellä on yhä ahtaumia keuhkoissa, minkä vuoksi hänen on suositeltu jäävän vielä hetkeksi lepoon ja välttämään pitkää lentoa takaisin Yhdysvaltoihin.

Vuoristotauti on hapenpuutteesta johtuva tila, joka aiheutuu nesteiden kertymisestä keuhkoihin ja aivokudokseen. Se saattaa pahimmillaan johtaa kuolemaan. Vuoristotaudin oireita alkaa ilmetä yli 2 500 metrin korkeudessa.

Paksun jääpeitteen vuoksi etelänapa on 2 835 metrin korkeudessa.

Tähtäimessa Mars-planeetta

Aldrin oli etelänavalla turistimatkalla poikansa Andrewin sekä managerinsa Christina Korpin kanssa. Hyvin alkaneen matkan tarkoituksena oli selvittää, millaista olisi asua Mars-planeetalla, koska olosuhteet Etelänapamantereella ovat samanlaiset.

Sairaalassa vieraillut Korp kertoi Twitterissään, että "Buzz on kunnossa. Lepää, mutta flirttailee kaikkien sairaanhoitajien kanssa!"

– Hänellä on nyt hallussaan vanhimman etelänavalla käyneen henkilön ennätys. Hänestä tulee nyt sietämätön, Korp vitsaili lisäksi.

Buzz Aldrin oli toinen ihminen, joka astui kuuhun vuonna 1969. Ensimmäiset askeleet kuussa astui astronautti Neil Armstrong, joka kuoli vuonna 2012.

Astronauttiuransa jälkeen seikkailijana jatkanut Aldrin on matkustanut muun muassa Atlantin valtameren pohjaan minisukellusveneellä katsomaan Titanicia vuonna 1996. Hän on matkustanut myös pohjoisnavan alueella venäläisen jäänsärkijän kyydissä.

– Odotan, että pääsen kotiin pian ja viettämään joulua perheeni kanssa. Jatkan myös projektiani pysyvän siirtokunnan saamiseksi Marsiin, Aldrin suunnitteli lausuntonsa mukaan.

– Ette ole nähneet vielä mitään, hän päätti.