Analyysi: EU:n supersunnuntai – Itävallan helpotuksesta Italian pettymykseen

Euroopan unioni
Italian pääministeri Matteo Renzi ilmoitti eroavansa kansanäänestyksen tuloksen selvittyä yöllä 5. joulukuuta.
Italian pääministeri Matteo Renzi ilmoitti eroavansa kansanäänestyksen tuloksen selvittyä yöllä 5. joulukuuta.Gregor Fischer / EPA

BRYSSEL EU:n hämyisten kabinettien helpotuksen huokausta seurasi kuusi tuntia myöhemmin parahdus: "Joko taas!".

Eilen sunnuntaina kello 18 Suomen aikaa selvisi, että itävaltalaiset olivat torjuneet presidentinvaaleissa Vapauspuolueen ehdokkaan Norbert Hoferin.

Euroopan integraation kannattajille uutinen oli helpotus: kansallismielisen populismin voittokulku ei olekaan vääjäämätöntä. Brexit-äänestys ja Donald Trumpin valinta eivät saaneetkaan jatkokseen Euroopan ensimmäistä oikeistopopulistista presidenttiä.

*Keskiyöllä Itävallan etelänaapurissa *Italiassa julkistettiin perustuslakiuudistusta koskevan kansanäänestyksen ovensuukyselyt. Kyselyiden perusteella näytti selvältä, että pääministeri Matteo Renzin ajama uudistus on torjuttu äänestyksessä.

Puolitoista tuntia myöhemmin Renzi ilmoitti eroavansa. Italia on matkalla kohti tuntematonta, ja ruoriin on mitä todennäköisimmin astumassa virkamieshallitus. Euron arvo lähti jyrkkään laskuun.

Poliittinen sekasorto on tuttua italialaisille, mutta tällä kertaa ajoitus on hankala. Joukko italialaisia pankkeja on rahoitusvaikeuksissa. Suurin näistä, Monte dei Paschi di Siena, tarvitsee viisi miljardia euroa uutta pääomaa kuun loppuun mennessä.

Näissä oloissa italialaispankkiin sijoittaminen vaatii ennakkoluulotonta asennetta. Pahimmassa tapauksessa pankkeja alkaa kaatua, Italian valtionvelan korot nousevat kestämättömän korkealle ja uusi eurokriisi on valmis.

*On ironista, että Italia päätyi *epävarmuuden äärelle äänestämällä nykyisen perustuslain puolesta. Italian populistipuolueet Viiden tähden liike ja Pohjoisen liitto kampanjoivat muutosta vastaan.

Tulos olikin voitto populisteille, jotka haluavat Renzin pois vallasta, uudet vaalit ja mahdollisuuden päästä itse hänen tilalleen. Ranskan Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen tulkitsi Twitterissä, että italialaiset torjuivat äänestyksessä paitsi Renzin, myös EU:n.

*Hänen logiikkansa ontuu *sikäli, että perustuslain muutoksen vastustajien joukossa oli myös EU-myönteistä väkeä, kuten entinen EU-komissaari Mario Monti. Viiden tähden liikkeen EU-kantoja ei myöskään voi verrata Kansalliseen rintamaan.

EU:n kannalta supersunnuntain saldo jäi kuitenkin lopulta miinukselle. Symbolinen voitto pienessä Itävallassa on laiha lohtu, jos suuren Italian hallituksen kaatuminen johtaa euroalueen uusiin vaikeuksiin.