1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääministeri Renzi eroaa – Italian populistinen oppositio vaatii pikaisia uusia vaaleja

Kansanäänestys päättyi pääministeri Matteo Renzin selvään tappioon. Arvovaltansa peliin laittanut Renzi jättää tänään eronpyyntönsä presidentille.

Ulkomaat
Matteo Renzi
Pääministeri Matteo Renzin ero ajaa Italian politiikan epävarmuuden tilaan. Angelo Carconi / EPA

Italian pääministeri Matteo Renzi eroaa virastaan kansanäänestyksessä kärsimänsä raskaan tappion jälkeen.

– Minun kokemukseni hallituksen johtamisesta päättyy tähän, ilmoitti Renzi jo ennen kuin perustuslakia koskevan kansanäänestyksen äänet oli laskettu loppuun.

Kun äänistä on vielä osa laskematta, Renzin ehdottamaa uudistusta on vastustanut noin 60 prosenttia äänestäneistä. Ehdotuksella olisi tehostettu hallintoa rajoittamalla parlamentin ylähuoneen senaatin valtaa.

Äänestysprosentti oli kansanäänestykselle korkea, lähes 70. Se teki Renzin tappion entistäkin raskaammaksi.

Euro heikkeni Aasian markkinoilla

Osakemarkkinat reagoivat heti Renzin eroon ja sitä seuraavaan Italian politiikan epävarmuuteen. Aasiassa euron noteeraus putosi alhaisimmilleen 20 kuukauteen.

Italian pääministerin eroilmoitus ei kuitenkaan johtanut paniikkiin osakemarkkinoilla.

Pääministeri Renzi ilmoittaa tapaavansa tänään presidentti Sergio Mattarellan ja jättävänsä eronpyyntönsä. Tämän jälkeen presidentti neuvottelee puolueiden kanssa ja päättää uuden hallituksen nimittämisestä. Jos tämä ei onnistu, Italia voi ajautua uusiin vaaleihin.

Kansanäänestyksen voittaja on populistinen Viiden tähden liike. Sen johtaja Beppe Grillo on vaatinut, että presidentti ilmoittaa uusista vaaleista viikon sisällä.

Toinen äänestyksen voittaja on maahanmuuttovastainen Pohjoinen liitto, joka on Ranskan äärioikeiston puolueen Kansallisen rintaman ja sen johtajan Marine Le Penin liittolainen.

Valtiovarainministeriä povataan pääministeriksi

Monet tarkkailijat pitävät uusien vaalien järjestämistä epätodennäköisenä. Luultavampaa on, että presidentti Mattarella nimittää virkaatekevän hallituksen, joka on vallassa seuraaviin vaaleihin kevääseen 2018.

Suosikkina tulevan hallituksen pääministeriksi pidetään nykyistä valtiovarainministeriä Pier Carlo Padoania.

Matteo Renzin uskotaan kuitenkin jatkavan Demokraattisen puolueensa puheenjohtajana. Jos Renzi pysyy politiikassa, hän voi olla varteenotettava tekijä seuraavien vaalien jälkeen.

Kansanäänestyksen tulos on myös isku maan elinkeinoelämälle, joka olisi kannattanut pääministerin Renzin perustuslakiuudistusta. Renzin eron pelätään aiheuttavan poliittista epävakautta maassa, jonka talous on kooltaan Euroopan neljänneksi suurin.

Useiden tarkkailijoiden arvio kuitenkin on, että Italian poliittinen kriisi jää tällä kertaa lyhytaikaiseksi.

Italian kansanäänestyksen tulosta – ja myös Itävallan presidentinvaalia – arvioi analyysissaan EU-kirjeenvaihtajamme Petri Raivio.

Lue seuraavaksi