yle.fi-etusivu

Risikko: "Vihapuheesta on usein pieni askel väkivallantekoon"

Sisäministeri Paula Risikko on hyvin järkyttynyt Imatralla tapahtuneesta ampumistapauksesta. Hänen mukaansa syrjäytyminen on Suomessa sisäisen turvallisuuden kaikkein suurin haaste.

Kotimaa
Paula Risikko.
Sisäministeri Paula Risikko kommentoi Aamu-tv:ssä Imatran surmatöitä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoo olevansa järkyttynyt sunnuntain vastaisen yön tapahtumista Imatralla.

– Jos jotain hyvää on, niin meillä on tekijä kiinni ja ase on hallussa ja tekijä on elossa. Koska aika usein käy niin, että tekijä tekee loppuvaiheessa itselleen jotain, toteaa Risikko Ylen aamu-tv:ssä.

Imatran tapauksen motiivit ovat vielä selvittämättä, mutta yleisesti Risikon mukaan Suomen ilmapiiriin on syytä kiinnittää huomiota.

– Meillä on paljon vihapuhetta, netissä varsinkin tälläkin hetkellä pahoinpidellään ihmisiä. Ne on tuomittavia asioita. Jotenkin tuntuu, että virtuaalimaailmassa voi tehdä mitä vaan ja niin ei todellaan ole. Vihapuheesta on usein pieni askel väkivallantekoon.

Ministerin mukaan Suomen sisäisen turvallisuuden kannalta kaikkein suurin ongelma on syrjäytymiskehitys.

– Syrjäytyneellä ihmisellä on mahdollisuus tehdä erittäin vakaviakin tekoja. Se on nyt nähty maailman sivu. Se on vuosien varrella pahentunut ja sitä on vaikeaa taklata. Mutta yrittää pitää.

Vastuu ilmapiiristä kaikilla

Risikon mukaan vielä on aikaista sanoa, onko Imatran tapahtumilla vaikutusta aselupiin.

– Aselupien tarkastelu katsotaan tilanteen mukaan, kun saan selville, mitä Imatralla on oikein tapahtunut. Ei mennä asioiden edelle.

Risikko muistuttaa, että Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista edelleen. Kuitenkin vastuu turvallisesta ilmapiiristä on kaikilla.

– Tällaisia tapauksia pitää pystyä estämään. Tietojen pitää kulkea viranomaiselta toiselle, mutta myös läheisiltä ammattiauttajille. Pitää luottaa siihen, että me pystymme ylläpitämään turvallisuutta. Se on meistä jokaisesta kiinni. Emme voi antaa pelolle liikaa sijaa.