1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulukiusaamisen estäminen

Kiusaavatko pikkulapset? Jo päiväkotilapsella voi olla rooli

Lasten leikkitaidot kehittyvät eri tahtiin. Syytä huoleen on, jos lapsi tahtoo aina leikkiä yksin, kuvailee päiväkodin johtaja.

Koulukiusaamisen estäminen
Ylen aamu-tv: Kehittyykö lapsesta koulukiusaaja jo päiväkodissa?
Ylen aamu-tv: Kehittyykö lapsesta koulukiusaaja jo päiväkodissa?

Lapset oppivat esimerkiksi päiväkodissa, miten toisten ihmisten kanssa ollaan. Vantaan Nikinmäessä Siimapuiston päiväkodissa kiusaamisen ehkäisy on tuttua puuhaa.

Siimapuiston päiväkodin johtaja Leena Lahtinen painotti Ylen aamu-tv:n haastattelussa aikuisten tilannetajun merkitystä ja sen ymmärtämistä, että lasten leikkitaidot kehittyvät eri tahtia.

– Hälytyskellojen pitäisi soida, jos lapsi haluaa olla aina yksin, Lahtinen sanoo.

Silloin pitäisi hänen mukaansa selvittää, eikö lapsi uskalla liittyä ryhmään, vai kokeeko hän kenties, ettei hänellä ole taitoja liittyä ryhmään. Lahtinen korostaa, että voi syntyä jotenkin alisteinen kaverisuhde, jos lasten taidot ovat eri tasoilla.

– Ryhmässä joku lapsista on idoli, jonka puolesta ollaan valmiita tekemään mitä tahansa. Silloin lapsi ei ole oma itsensä, vaan toimii roolissa, Lahtinen kuvailee.

Pienet lapset opettelevat taitoja, jotka on saavutettava kouluikään mennessä, esimerkiksi sitä, kuinka ryhmässä toimitaan. Siihen liittyy omien tunteiden tunnistaminen ja niiden säätely, sen ymmärtäminen, kuinka oma käytös vaikuttaa muihin lapsiin.

Emeritaprofessori, psykologi Liisa Keltikangas-Järvinen kuvaili Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että usein kiusaaminen alkaa päiväkodissa: Lapsi määrää kenen kanssa ollaan ja mitä leikitään.

– Lapsi lähtee pienin askelin liikkeelle ja kokeilee, kuinka pitkälle voi mennä, Keltikangas-Järvinen sanoi lehden haastattelussa.

Lahtinen ei puhuisi pienten lasten kohdalla kiusaamisesta, vaan esimerkiksi leikistä syrjäyttämisestä.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on asettanut työryhmän pohtimaan, kuinka estää koulukiusaamista. Ryhmä tekee esityksen mahdollisista lainsäädännön muutoksista ensi vuoden loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi