1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Käytetään erittäin suurella harkinnalla" – poliisi esittelee voimankäyttövälineensä

Suomen poliisilla on joukkojenhallintaa varten jo varsin näyttävä arsenaali erilaisia voimankäyttövälineitä. Poliisin näkökulmasta niiden tarkoitus on ennaltaehkäistä väkivaltaa, eikä lisätä sitä.

Kotimaan uutiset
FN 303 kuuluu poliisin varustukseen vain muutamassa Euroopan maassa.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä pidetään monta mielenosoitusta. Poliisi tarkkailee erityisellä valppaudella erityisesti kahta: Uusnatsistisen Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen marssia sekä marssia vastustavaa vastamielenosoitusta. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisi kokoaa pääkaupunkiin satoja poliiseja hallitsemaan tilannetta mahdollisen yhteenoton varalta.

Yhdellä JOUHA-varusteisella (joukkojenhallinta) poliisilla on yllään kymmenisen kiloa suojavarusteita ja voimankäyttövälineitä. Jälkimmäisten käyttöä on myös kritisoitu. Yle kävi poliisin kanssa läpi varusteista puhutuimmat.

Paineilmalaukaisimella ei ammuta "randomisti väkijoukkoon"

Viime itsenäisyyspäivänä suomalaisia puhututti FN 303, eli muovisia projektiileja laukova paineilmalaukaisin. Vuonna 2014 käyttöön otettua varustetta käytettiin 612-soihtukulkuetta protestoiviin vastamielenosoittajiin. Asian jälkipuinnissa nostettiin esille muun muassa Yhdysvalloissa vuonna 2004 sattunut kuolemantapaus, jossa laukaisimen projektiili osui silmään sivullista, tappaen tämän.

Tällaista tilannetta ei kuitenkaan pitäisi missään nimessä Suomessa tapahtua, vakuuttaa ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista. Laukaisimen kohteeksi otetaan "väkivaltainen yksilö, joka on selkeästi kohdennettavissa".

– Me ei todellakaan lähdetä randomisti ampumaan tällä väkijoukkoon, Kujala sanoo.

Muovinen projektiili hajoaa osuessaan. Se jättää ihoon noin 50 sentin kolikon laajuisen mustelman.
Muovinen projektiili hajoaa osuessaan. Se jättää ihoon noin 50 sentin kolikon laajuisen mustelman.

Laukaisin on kirkkaan oranssi. Poliisi haluaakin, että se näkyy kauas.

– Kun väkivaltaiset ainekset havaitsevat poliisilla tällaisia hallussaan, niin luopuvat jo siinä vaiheessa aikeistaan ilman erillistä käskyä. Mikä on minusta se paras tapa käyttää voimaa, sanoo ylikonstaapeli Vesa Laurén.

Suomen poliisin paineilmalaukaisimella ampumat laukaisut lasketaan Seppo Kujalan mukaan kymmenissä.

Paprikasumute ei valikoi kohdettaan

Paprikasumute aiheuttaa silmiin ja henkeen päästessään voimakasta kirvelyä, mikä lamaannuttaa henkilön toiminnan. Väline on tehokas väkijoukkojen hajaannuttamisessa.

– Käytetään erittäin suurella harkinnalla. Tämän ongelma on, että sumute ei valikoi kohdetta. Ja jos on tuulivaikutuksia, se voi ajautua poliisin joukkoon, sanoo ylikonstaapeli Laurén.

Poliisin joukkojenhallinnassa käyttämä OC-kaasu, eli paprikasumute.
Paprikasumutteen vaikuttava ainesosa on chilipaprikoiden kapsaisiini. Oikealla puolella poliisin harjoitussumute.

Elokuussa poliisi käytti sumutetta anarkistien Musta Kallio -tapahtuman osallistujiin. Poliisin ja silminnäkijöiden versiot tapahtumasta poikkesivat toisistaan. Tapahtumaan osallistujien mukaan poliisi alkoi sumuttaa väkijoukkoa ilman erillistä poistumiskäskyä. Poliisin mukaan sumutetta käytettiin poliisia vastustavaan kohdehenkilöön.

Tänä vuonna poliisi on käyttänyt sumutetta noin 200 kertaa.

Etälamauttimen käyttö kasvussa

Etälamautin johtaa ihmiseen sähköä 2 500 voltin jännitteellä, mikä lamauttaa kohteen tahdonalaisen lihaksiston hallinnan. Ylikonstaapeli Vesa Lauren on itse harjoitusmielessä kokeillut miltä se tuntuu.

– Elämäni pisimmät viisi sekuntia.

Etälamautin ampuu kohteeseensa johtojen varassa olevat nuolet, jotka johtavat sähkövirran lihaksistoon.
Etälamautin ampuu kohteeseensa johtojen varassa olevat nuolet, jotka johtavat sähkövirran lihaksistoon. Ylikonstaapeli Laurenin mukaan jo etälamauttimen lasertähtäimellä osoittaminen usein riittää kohdehenkilön pysäyttämiseen. Varustetta voi käyttää myös kosketusetäisyydeltä, ilman nuolia.Katriina Laine.

Etälamautin ei ole Euroopassa yleinen poliisin varuste. Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea CPT suhtautuu varauksellisesti etälamauttimeen, koska sillä voidaan aiheuttaa kovaa kipua jättämättä merkittäviä jälkiä. Pelkona on, että poliisi alkaisi käyttää sitä turhan huolettomasti. Suomen poliisi on huomauttanut, että etälamauttimen avulla on vältetty vielä voimakkaampien välineiden käyttöä.

Tänä vuonna Suomen poliisi on käyttänyt etälamautinta noin 300 kertaa.

"Välineet eivät lisää voimankäyttöä, päinvastoin"

Etälamauttimen tai paineilmalaukaisimen käyttötilanteet ovat poikineet syytöksiä poliisin tarpeettomasta voimakeinojen käytöstä. Poliisin näkökanta taas on, että välineiden avulla voidaan välttää vielä suurempi voimankäyttö.

Poliisin mukaan saattaa siis olla esimerkiksi parempi ratkaisu lamauttaa kohdehenkilön lihaksiston toiminta etälamauttimella, kuin ryhtyä painimaan.

– Oman kokemuksen mukaan tällä (etälamauttimella) on nimenomaan vältetty mahdollisia vammoja. Vaihtoehtona on fyysinen voimankäyttö, ja siinä on vaikea arvioida, miten siinä loppupeleissä tulee käymään kohdehenkilölle tai kiinniottavalle poliisille, sanoo ylikonstaapeli Lauren.

Ylikonstaapeli Harri Perälä ja "Mörkö", eli poliisin joukkojenhallintaan tarkoitettu erikoissuojattu kulkuneuvo. Auto on päällystetty muovilevyillä, jotka suojaavat sitä esimerkiksi kivien ja pullojen osumilta.

Suuri joukko poliiseja joukkojenhallintavarusteissaan näyttää monen silmään pelottavalta. Poliisi kuitenkin ylivarustautuu tarkoituksella.

– Kun kiviä ja muuta tavaraa lentää, niin meidän täytyy huolehtia siitä, että omat joukot ovat toimintakykyisiä. Vain sillä tavalla voimme turvata sivullisia. Niitä suojia on huono etsiä siinä vaiheessa kun niitä tarvitaan, sanoo ylikomisario Kujala.

Suomessa ei ole erillistä mellakkapoliisin osastoa, kuten suuremmissa Euroopan maissa. Suomalainen “mellakkapoliisi” on sama konstaapeli, joka normaalina päivänä partioi kadulla. Tästä syystä raskaampaa varustusta ei voi pitää nurkan takana odottamassa kutsua, jos tilanne kiihtyy aggressiiviseksi.

Mitä jos nimenomaan näiden varusteiden näkeminen ja käyttö provosoi mielenosoittajia?

– No, kyllä tai ei. Mutta mitä siinä vaiheessa, kun varusteita ei ole ja asiat menevät pieleen? Meillä ei ole muuta viranomaista, joita soittaa hätiin, ja sen takia poliisilla nämä varusteet on. Meillä on vuodessa satoja mielenosoituksia, joissa varusteita ei ole. Ne on nämä muutamat tapaukset, jotka sitten nousevat otsikoihin, sanoo Kujala.

Lue seuraavaksi