USA:n vaalit: Michiganin äänten uudelleenlaskenta alkaa tänään

Liittovaltion tuomari ei salli osavaltion esittämiä viivytyksiä. Uudelleen lasketaan Michiganissa 4,8 miljoonaa ääntä, mikä vienee aikaa runsaan viikon.

Yhdysvaltain presidentinvaaleista on esitetty sitkeitä epäilyjä vilpistä ääntenlaskennassa. - Äänestäjiä Alexandriassa Virginian osavaltiossa 8. marraskuuta. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Äänten uudelleenlaskenta Yhdysvaltain presidentinvaaleissa etenee. Liittovaltion tuomari on määrännyt, että Michiganin osavaltiossa annettujen äänten uudelleenlaskenta on aloitettava tänään maanantaina puoleenpäivään mennessä.

Tarkoitus on, että äänet saadaan laskettua joulukuun 13. päivään mennessä.

Michiganin viranomaiset olisivat halunneet lykätä toimitusta. Laskettavana on 4,8 miljoonaa ääntä.

Kanteet on nostettu Michiganin lisäksi myös Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa äänten laskemiseksi uudelleen. Kaikissa kolmessa osavaltiossa demokraattien ehdokas Hillary Clinton hävisi niukasti, mikä käänsi voiton republikaanien Donald Trumpille.

Michiganissa Trump voitti Clintonin vain 10 704 äänellä, mikä on 0,2 prosenttiyksikön ero osavaltiotasolla.

Uudelleenlaskennan ei kuitenkaan uskota muuttavan lopullista vaalitulosta eli Trumpin nousua presidentiksi. Tuloksen olisi käännyttävä Clintonin hyväksi kaikissa kolmessa osavaltiossa.

Uudelleenlaskentaa vaati vihreiden ehdokas

Uudelleenlaskennan pani alulle vihreän puolueen ehdokas Jill Stein. Stein sanoo halunneensa äänten tarkistamisen epäilysten hälventämiseksi vaalituloksesta – hän sanoo, että tarkoitus ei ole muuttaa vaalitulosta.

Jill Stein sai itse noin prosentin annetuista äänistä. Donald Trump voitti enemmistön valitsijamiehistä, vaikka Hillary Clinton sai valtakunnallisesti 2,5 miljoonaa ääntä enemmän.

Wisconsinin äänten uudelleenlaskenta alkoi viime viikolla. Pennsylvanian osalta viranomaiset eivät ole vielä tehneet päätöstä.

Yhdysvalloissa on esitetty epäilyjä vaalituloksen peukaloinnista kolmessa mainitussa osavaltiossa, tosin ilman todisteita. Yksi arvelu on jopa ollut, että vaalitulokseen olisi vaikutettu ulkomaisella kyberhyökkäyksellä.