Poliisi päätti pelotella Rengon sudet kauemmas ihmisistä

Hämeenlinnan Rengossa on tehty jo parin vuoden ajan havaintoja asutuksen lähellä liikkuvista susista. Lokakuussa Hämeen poliisi teki päätöksen susien karkottamisesta. Sudet pelotellaan kauemmas koirien, ajoneuvojen ja aseiden avulla.

susi
Susi riistakamerassa
Rengon susi tallentui paikallisen riistanhoitoyhdistyksen kameraan heinäkuun lopulla 2016.Rengon riistanhoitoyhdistys

Rengon sudet on päätetty ajaa pois ihmisasumusten läheltä. Hämeen poliisi teki karkotuspäätöksen jo lokakuun lopussa.

Havaintojen perusteella Rengossa liikkuu yhdestä kymmeneen sutta, jotka pyörivät pihoissa ja kotieläinten lähellä. Havintoja Rengon susista on tehty jo parin vuoden ajan.

– Nämä eläimet ovat menettäneet luontaisen ihmisarkuutensa tai sitten niillä ei sitä ole ollut, kertoo komisario Rauno Piispa Hämeen poliisista. Rengon sudet lähestyvät ihmisiä ja kotieläimiä siinä määrin, että ihmiset tuntevat olonsa turvattomaksi.

Pelottelulla kauemmas asutuksesta

Karkotusta tehdään paikallisena suurriistavirka-apuna. Poliisilla on apunaan muun muassa paikallisia metsästysseuran jäseniä. Karkottamisessa voidaan käyttää ajoneuvoja ja koiria, ja lisäksi voidaan tarvittaessa ampua laukauksia.

Komisario Rauno Piispan mukaan susia ei ole tarkoitus vahingoittaa vaan pelotella.

– Susia ei ole tarkoitus vahingoittaa vaan pelotella niin, että ne saisivat Rengossa riittävän negatiivisen kokemuksen, eivätkä enää tulisi takaisin.

Susien karkotusta koetettiin ensimmäisen kerran jo marraskuun loppupuolella.

– Silloin emme päässeet susien kanssa kontaktiin. Keliolosuhteet olivat huonot. Sen sijaan sunnuntaina illalla ja itayöstä tehty karkotus onnistui jo paremmin.

– Sudet liikkuvat lähes päivittäin myös valtatie kymmenen yli. Vielä toistaiseksi on onneksi vältytty onnettomuuksilta, sanoo Piispa.

Karkotuspäätös on Piispan mukaan voimassa toistaiseksi.