"Leppoisia isähahmoja" – tosi-tv-sarjat vaikuttavat myönteisesti poliisin imagoon

Poliisin imagoa pidetään yleisesti hyvänä, ja esimerkiksi poliisikoulun hakijamäärä on kasvanut merkittävästi.

poliisi
Kaksi poliisia Turun rautatieaseman edessä.
Turussa poliisi on panostanut näkyvyyteen katukuvassa. Ari Welling / Yle

Tosi-tv-sarjat vaikuttavat myönteisesti poliisin imagoon, arvioi mediatutkija Veijo Hietala Turun yliopistosta. Esimerkiksi Poliisit-sarjassa poliiseista tuodaan esille heidän pehmeä puolensa.

– Sarjat antavat uudenlaisen, inhimillisen näkökulman poliiseihin. Niissä keskitytään tilanteisiin, jotka ovat aika pehmeitä. Kovin väkivaltaisia pidätyksiä niissä ei näytetä, Hietala sanoo.

Hietalan mukaan poliisit kuvataan sarjoissa leppoisina isähahmoina tavallisille kansalaisille. Kun sarja sijoittuu vielä mahdollisesti omaan kotikaupunkiin, se lisää turvallisuudentunnetta katsojille.

– Se luo mukavan tunteen siitä, että tällaisten kavereiden käsissä on turvallisuutemme, Hietala sanoo.

Luottamus poliisiin on vahva

Syksyllä julkaistun poliisibarometrin mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomalaisten luottamus poliisiin on vahva. Tutkimukseen vastanneista 96 prosenttia luottaa poliisiin.

Poliisien arvostuksesta ja hyvästä imagosta kertoo myös se, että Poliisiammattikorkeakoulun hakijamäärät olivat tänä vuonna merkittävästi korkeammat kuin muutamana aiempana vuonna.

Poliisiammattikorkeakoulun koulutusjohtaja Petri Alkiora muistuttaa, että koulun hakijamääriin vaikuttaa moni tekijä. Suurin yksittäinen vaikuttaja on poliisien työllisyystilanne. Jos työllistymisessä on vaikeuksia, se vaikuttaa heti hakijamääriin.

Joka neljäs hakija mainitsi poliisisarjat

Jonkinlaista vaikutusta saattaa olla myös sillä, että poliisit ovat esillä erilaisissa televisiosarjoissa. Koulutusjohtaja Petri Alkioran mukaan ylipäätään sillä on vaikutusta, että poliisin ammatti on jollain tavalla esillä.

Alkiora kertoo, että Poliisiammattikorkeakoulu on kartoittanut, mikä sai kouluun hakeneet kiinnostumaan poliisin ammatista. 28 prosenttia kertoi, että poliisiaiheiset tv-sarjat ovat vaikuttaneet kiinnostukseen.

Mediatutkija Veijo Hietala uskoo, että poliisiaiheiset tosi-tv-sarjat vaikuttavat positiivisesti myös keskusteluun poliisin rahoituksesta.

– Yhteiskunta suhtautuu suopeammin poliisien määrärahojen lisäämiseen. Trendi on ollut, että poliiseja on vähennetty. Voisi kuvitella, että jos kansalta kysyttäisiin, he aika yhdestä suusta vastaisivat, että lisätään resursseja, Hietala sanoo.

Myös nykyfiktiossa poliisi on inhimillinen

Poliisit ovat kautta aikojen olleet näkyvästi esillä myös fiktiivisissä sarjoissa. Aikaisemmin fiktiiviset poliisit olivat usein sankaripoliiseja, jotka ratkoivat rikoksia kovinkin ottein. Nyt poliisihahmoissa on menty problemaattisempaan suuntaan. Hyvä esimerkki tästä on parhaillaan Ylellä esitettävä Sorjonen.

– Siinä on nykyfiktiosta suosittu sankarihahmo, joka on kyvykäs, mutta jolla on myös ongelmallisia luonteenpiirteitä, Veijo Hietala kuvailee.

Hänen mukaansa nykyfiktiossa nähdään enää harvoin yksioikoisen sankarillista poliisia, jolla itsellään ei ole mitään ongelmia.

– Haluamme sankareita, joissa on joku roso, johon katsoja voi tarttua ja ehkä vähän samaistua. Kun minäkin olen vähän puutteellinen, niin ehkä minustakin voi tulla jonain päivänä sankari.