Mitalit ja kengät kiillotettu – veteraani on valmis Linnan juhliin

Sotaveteraanit ovat Linnan juhlien kunniavieraita. Yksi kutsun saaneista on lappajärveläinen jatkosodan veteraani Louis Nyyssönen.

Linnan juhlat
Louis Nyyssönen
Louis NyyssönenAnna Wikman / Yle

Jatkosodan veteraani Louis Nyyssönen, 91 valmistautuu Linnan juhliin kodissaan Lappajärven Tarvolassa. Junaliput on hankittu ja matkaseuraksi Nyyssönen saa tyttärensä. Puoliso jää viettämään itsenäisyyspäivää kotiin Lappajärvelle.

Nyyssöselle kutsu Linnan juhlille tuli iloisena yllätyksenä, joskaan ei aivan puun takaa. Kutsu juontaa juurensa viime talveen, jolloin Nyyssönen kävi luovuttamassa itse tekemänsä veteraanikellon presidentti Niinistölle.

Tapaaminen sujui niin mukavissa merkeissä, että kutsua saattoi hyvinkin odottaa.

– Adjutantti sanoi, että meillä oli vain kymmenen minuutin audienssi, mutta keskustelu venyi puoleksi tunniksi. Ihan tavallisista asioista puhuttiin, ei mitään politiikkaa, muistelee Nyyssönen.

Kellon lisäksi Nyyssösellä oli viemisenä kaunis, omassa kutomossa aikanaan tehty pöytäliina. Pöytäliina oli lahja Jenni Haukiolle ja presidentti lupasi sen perille toimittaa.

Kättelemässä Louis Nyyssönen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Louis Nyyssönen luovuttamassa presidentille veteraanikelloa.Tasavallan presidentin kanslia

Taitava presidentti

Pitkän työuran kauppiaana ja kutomoyrittäjänä tehneellä Louis Nyyssösellä on paljon pilkettä silmäkulmassa. Kun puhutaan itsenäisyydestä, hän vakavoituu ja herkistyykin.

Nyyssönen kiittää Suomen presidenttejä, nykyistä ja edellisiä siitä, että Suomen asioita on osattu hoitaa viisaasti.

– Suomi on pysynyt puolueettomana maana ja on täyttänyt ne vaatimukset. Puolueettomuus on Suomelle tärkeä asia.

Nato-keskusteluja Nyyssönen on kuunnellut tarkalla korvalla ja havainnut, että kansan keskuudessa vastustus on jonkin verran lisääntynyt.

– Ei Suomessa tarvita näin ollen mitään kansanäänestystä Natosta. Meidän presidentti osaa hoitaa sen asian ja onkin hoitanut erittäin hyvin, sanoo Nyyssönen ja lupaa antaa äänensä Sauli Niinistölle, kunhan tämä vain asettuu ehdolle toiselle kaudelleen.

Kutsu linnan juhlille
Anna Wikman / Yle

Kunniavieras

Louis Nyyssönen on elänyt monivaiheisen ja rikkaan elämän. Moni asia on iän karttuessa jäänyt, mutta sotaveteraanien järjestötoimintaan hän haluaa osallistua niin pitkään kuin suinkin jaksaa.

– Pitäähän siellä olla veteraaneja mukana. Jos ei ole, koko toiminnan luonne muuttuu eikä voida enää puhua veteraanijärjestöistä.

Itsenäisyyspäivän vastaanotolla sotaveteraanit ovat kunniavieraita. Louis Nyyssönen odottaa innolla presidenttiparin tapaamista.

– Sitä olen miettinyt, että mitä sanoisin heille siinä kättelyn yhteydessä. Kovin monisanaiseksi siinä ei ole lupa ruveta, kun muuten aikataulu venyy, tietää Nyyssönen ja lupaa vielä pohtia, millä sanoilla juhlien isäntäparia olisi parasta tervehtiä.

Nyyssönen on valmistautunut muutenkin huolella itsenäisyyspäivään. Juhlapuku on kunnossa, mitalit kiillotettu ja kiinnitetty oikeaoppisesti takin rintapieleen. Entäs tanssikengät?

– Tytär sanoi, että haet sitten Riitta Uosukaista tanssimaan, kuiskaa Nyyssönen veikeä ilme kasvoillaan.

Vastausta vaille jää kysymys, kuinka tosissaan tämän suunnitelman kanssa ollaan.