Aku Louhimies luki Tuntematonta salaa vartiointivuorossa: "Niissä olosuhteissa kirja kosketti"

Louhimies ei tee kolmatta versiota elokuvasta vaan oman näkemyksensä ilmiöstä. Elokuva on pääosin jo kuvattu.

Tuntematon sotilas (romaani)
Sotilaita konekiväärin ääressä.
Valtionpalkinnon saanut foley-artist Heikki Kossi on tehnyt ääniä muun muassa Tuntematon sotilas -elokuvaan.Roosa Tikanoja

Ohjaaja Aku Louhimies työstää parhaillaan Tuntematon sotilas -elokuvaa. Hän kokee, että on nyt ilmiön äärellä, ei niinkään yksittäisen teoksen ympärillä.

– Siitä on useita elokuvaversioita ja teatteriesityksiä, oopperaa, kuunnelmia, johtamistaidon oppaita, on olemassa korttipakkoja ja mitä kaikkea muutakin. Se on sillä tavalla jo enemmän kuin elokuva. Se on tietynlainen ilmiö ja osa suomalaista mytologiaa.

Väinö Linnan Tuntematon sotilas on saanut elokuvaversionsa Edvin Laineen ja Rauni Mollbergin ohjaamana, mutta Louhimies ei koe tekevänsä kirjasta kolmatta versiota vaan oman, itsenäisen tulkinnan. Siksi hän on tehnyt linjavedon, ettei kommentoi aikaisempia elokuvia.

Louhimiehelle itselle läheisin teoksen muoto onkin Väinö Linnan kirjoittama, vuonna 1954 ilmestynyt kirja. Tuntematon sotilas tuli tutuksi Louhimiehelle armeija-aikoihin.

– Tuolloin ei ollut älypuhelimia tai vastaavia, jota olisi voinut salaa räplätä. Otin sitten Tuntemattoman sotilaan taskupainoksen, joka oli virsikirjan kokoinen kirja, jonka saatoin tunkea manttelin taskuun. Kun oli pitkiä vartiointivuoroja ja vähän tylsää, niin siellä tuli luettua kirja. Niissä olosuhteissa kirja kosketti tai se tuntui erityisen tärkeältä.

 Tuolloin ei ollut älypuhelimia tai vastaavia, jota olisi voinut salaa räplätä.

Aku Louhimies

Louhimies on palannut kirjaan vuosien aikana myöhemminkin. Erityisesti Louhimiehen mieleen on painunut kirjasta humoristinen kohta, kun Rokka pyydystää jäniksen poikasta.

– Minulla on sellainen tunne, että siinä on jollakin tavalla yhteys Arto Paasilinnan Jäniksen vuoteen. Kaiken se sodan ja kauheuden keskellä siinä on yksi tällainen kummallinen ja jopa absurdi hetki.

Helmikuussa kuvataan Kainuun prikaatilla

Lokakuussa ensi-iltansa saava Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas pohjautuu Väinö Linnan Sotaromaani -kirjaan. Louhimies on myös ollut työstämässä käsikirjoitusta yhdessä Jari Olavi Rantalan kanssa. Elokuvan 80 kuvauspäivää on jo pääosin kuvattu, mutta talvikohtauksia tullaan kuvaamaan vielä helmi-maaliskuun vaihteessa Kajaanissa Kainuun Prikaatilla.

– Kainuuseen tullaan ennen kaikkea sen takia, että maisemat ovat hienot ja on lumivarmuus, Louhimies kertoo.

Elokuva kiinnostaa jo nyt Suomen lisäksi kansainvälisiä markkinoita. Louhimies itse on vaitonainen asiasta.

Pidän hyvänä asiana sitä, että historiasta ollaan kiinnostuneita ja siitä väitellään.

Aku Louhimies

– Ehkä on vielä liian aikaista sanoa, kun elokuva on vielä tekeillä, mutta lähtökohta on se, että maailmallakin historialliset tarinat ja toinen maailmansota kyllä kiinnostavat.

Ylipäänsä Louhimies pitää tärkeänä sitä, että nykyinen sukupolvi tuntee kansan menneisyyden.

– Ymmärtääkseen nykyaikaa ja voidakseen katsoa tulevaisuuteen täytyy tuntea myös historia. Pidän hyvänä asiana sitä, että historiasta ollaan kiinnostuneita ja siitä väitellään. Totta kai aina sitten sen ajan näkökulmasta katsotaan, jossa itse eletään, Louhimies toteaa.