Saara Aallon keikalle odotetaan tuhatpäistä yleisöä – "Tämä on niin upea juttu"

Suomalaislaulaja esiintyy Senaatintorilla illalla kello 19 alkaen. Konsertti aiheuttaa muutoksia raitiovaunuliikenteessä.

Saara Aalto
Fanit piirittävät Saara Aaltoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Fanit olivat Saara Aaltoa vastassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla tänään iltapäivällä.

Suomalaislaulaja Saara Aallon tämäniltainen Helsingin-esiintyminen vaikuttaa myös Helsingin keskustan joukkoliikenteeseen.

Aalto esiintyy Helsingin tuomiokirkon edustalla illalla kello 19 alkaen. Konsertti kuvataan brittiläiseen X Factor -televisio-ohjelmaan, ja se on yleisölle ilmainen.

Helsingin seudun liikenne eli HSL kertoo tapahtuman aiheuttavan poikkeusjärjestelyjä raitiovaunuliikenteessä. Raitiolinjat 1 A, 7 A ja 7 B siirtyvät poikkeusreiteille kello 18.30 alkaen ja palaavat normaaleille reiteilleen noin kello 19.45 jälkeen.

Linjoilla 2, 4 ja 5 kannattaa varautua viivästyksiin, HSL tiedottaa.

Katuja saatetaan sulkea, jos yleisöä on paljon

Oulunsalosta kotoisin oleva Saara Aalto pääsi eilen sunnuntaina Britannian X Factor -laulukilpailun finaaliin, joka käydään ensi viikonloppuna Lontoossa. Ohjelmaa seuraa viikoittain noin seitsemän–kahdeksan miljoonaa katsojaa.

Helsingissä Tuomiokirkon edustalle odotetaan arviolta noin kolmeatuhatta ihmistä, kertoo tapahtuman yhteyspäällikkö Liisa Marjomäki Ylelle.

Hän korostaa, että kyse on arviosta eikä millään taholla ole tarkkaa tietoa siitä, millainen yleisömäärä lopulta on. Arvio voi näin ollen joko ylittyä tai alittua, ja katuja voidaan sulkea nopeallakin aikataululla, jos esiintyminen näyttää vetävän enemmän väkeä paikalle, Marjomäki sanoo.

– Toivottavasti ylittyy. Koko Suomi varmasti toivoo, että me pystymme näyttämään Saaralle, että olemme hänen takanaan. Tämä on niin upea juttu, suomalainen pärjää maailman kisoissa.

Tapahtuman Facebook-ryhmässä yleisöä kannustetaan tuomaan mukanaan muun muassa tonttulakkeja ja sydämiä.

Poliisi: Tämä on hyvän mielen tapahtuma

Senaatintorilla on samaan aikaan käynnissä Tuomaan Markkinat. Markkinoiden vastaava tuottaja Isabella Rossi sanoo, että konsertti ei vaikuta markkinoihin vaan tori ja kojut ovat normaalisti auki ja käynnissä.

Tuomaan Markkinat on vuosittainen tapahtuma, ja hänen mukaansa järjestäjät ovat varautuneet siihen, että torilla voidaan pitää markkinoiden aikaan yleisötapahtumia tuhansille ihmisille.

Tänä iltana yleisö mahtuu seuraamaan Aallon esiintymistä kirkon portaiden edustalta ja Aleksanterinkadulta, joissa on molemmissa useamman metrin vapaa väylä, Rossi kertoo.

Poliisi pitää kuitenkin toria "sangen pienenä" kovin suurille yleisömassoille markkinakojujen takia, toteaa ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisilaitokselta.

– Järjestäjä vastaa järjestelyistä niin että niille ihmisille, jotka paikalle tulevat, riittää tilaa ja esiintyminen saadaan toteutettua suunnitelmien mukaan.

– Poliisi on tietysti aina mukana, kun on tapahtumia; katsoo, että järjestelyt sujuvat suunnitelmien mukaisesti. Tämä kuitenkin on varmasti hyvän mielen tapahtuma. Mitään järjestyshäiriöitä tai muuta ei ole ennalta odotettavissa, Höök sanoo.

Saara Aalto saapui vierailulle Suomeen tänään iltapäivällä. Häntä oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla vastaanottamassa runsaasti faneja ja median edustajia.

X Factor -kisan voittaja selviää sunnuntaina.