Itsenäisyyspäivä sulkee muutamia ruokakauppoja – useimmat palvelevat

Itsenäisyyspäivänä Lapin ruokakaupat ovat pääsääntöisesti avoinna – mikä pitempään mikä lyhempään, mutta esimerkiksi Itä-Lapissa S-marketit pitävät ovensa kiinni.

elintarvikekauppa
Itsenäisyyspäivä. Itsenäisyyspäivän kynttilät palavat kerrostalon ikkunassa. Palavia kynttilöitä asunnon ikkunalaudalla. Kaksi kynttilää ikkunalla. Valaistu ikkuna hämärässä (ilta).
Juha-Pekka Inkinen

Ovensuukyselyssä Kemijärvellä asiakkaat suhtautuivat varsin lojaalisti kauppojen itsenäisyyspäivän aukioloihin. Kukaan ei nähnyt suurta syntiä siinä, että ruokakaupassa voi asioida itsenäisyyspäivänäkin – päivän merkitystä silti haavoittamatta.

Mutta oli niitäkin ehdottomia, joiden mielestä ruokakaupat ja kaupat yleensäkin olisivat voineet olla suljettuina Itsenäisyyspäivänä, arvokkaana juhlapäivänä. Näiden mielestä päivän kiinniololla ei olisi merkitystä perheiden ruokatalouden kannalta.

Pitkiä ja lyhyitä päiviä

Itä-Lapissa, Kemijärvellä ja Sallassa S-marketit pitävät ovensa kiinni Itsenäisyyspäivänä, mutta Savukoskella Sale palvelee täyden päivän.

Jotkut ruokakaupoista tekevät pitkän päivärupeaman yhdeksästä yhdeksään, kuten Siwat Pelkosenniemellä ja Kemijärvellä. Kemijärvellä myös K-supermarket KauppaPaikka avautuu palvelee iltayhdeksään. Lidl on avoinna puolesta päivästä kuuteen, samoin Sallassa K-market. Savukoskella K-Heinäjärvi palvelee iltapäivään neljään asti.

Asiakkaiden toivomuksesta

Kauppias Esa Heinäjärvi Savukoskelta ei näe ongelmaa Itsenäisyyspäivän aukiolossa.

– Kun siihen kerran on mahdollisuus, niin miksipä ei palveltaisi. Niin... ja asiakkaiden toivomuksistahan se lähtee.

Oman liikkeensä aukioloa Itsenäisyyspäivänä, neljää tuntia, Heinäjärvi pitää ihan kohtuullisena.

– Päivän työntekohan ei jää siihen. Sulkemisajan jälkeen kaupassa on monenlaista tehtävää. Päivän työt selvitellään ja seuraavaan kauppapäivään varaudutaan.

Sääntelyä ei haluta takaisin

Kauppias Esa Heinäjärvi pitää kaupan aukiolojen vapautumista hyvänä asiana. Hän ei haluaisi palata takaisin sääntelyyn.

– Se oli aivan luonnoton tilanne, kun kivijalkakaupat pakotettiin olemaan kiinni sunnuntaisin, mutta kuitenkin esimerkiksi huoltoasemien yhteydessä olevat pienet kaupat ja kioskit saivat palvella, Heinäjärvi sanoo.

– Tiettyinä aikoina matkailun kannaltakin on merkittävää, että elintarvikekaupat ovat avoinna myös sunnuntaisin.