Postinjakajat palautteen keskellä: "Parhaamme yritämme tehdä"

Yleisönosastoilla ja somessa syytetään postin myöhästymisestä postilaisten uusia tehtäviä. Postilaisille uudet tehtävät mahdollistavat kokoaikaisen työn.

posti
Postin tarjoamaa ulkoilupalvelua mainostetaan nettisivuilla.
Postin tarjoamaa ulkoilupalvelua mainostetaan nettisivuilla.Hanne Leiwo/Yle

Postin palveluvalikoimaan on viime vuosina tullut paljon muitakin asioita kuin varsinaisen postin käsittely. Postista voi nykyään tilata ruohonleikkuuta tai lumenluontia, ensi vuoden puolella myös ulkoilukaverin. Samaan aikaan yleisönosastopalstoilla ja kahvipöydissä keskustellaan postin jakelun takkuilusta. Jos posti on myöhässä, onko syynä pitkäksi venynyt lumenluonti?

– Kaikki nämä lisäpalvelut ovat tulleet, mutta ei se sinällään hidasta postinjakelua. Ne tapahtuvat silloin, kun ei jaeta postia. Postinjakelun rytmitys on nykyään kello 10 ja 18 väli. Aamupäivisin tehdään muita palveluja, mitä asiakkaat tilaavat, sanoo Postin Etelä-Pohjanmaan tuotantoalueen pääluottamusmies Jukka Kalliokoski.

Jukka Kalliokosken mukaan palveluvalikoiman laajentaminen on ollut ”pakon sanelema juttu”.

– Kun lähetysmäärät tippuu ja tippuu eikä ei ole paljon jaettavaa, niin se on melkein pakon sanelema juttu, että pystyttäisiin säilyttämään nämä kokopäiväiset työt meillä kaikilla. Osa-aikaisella työllä me ei oikein meinata kukaan tulla toimeen, Kalliokoski sanoo.

Uusillekin töille on löytynyt tekijöitä.

– Ketään ei ole pakotettu. Uskon, että kaikki haluaa, kun tietää, että muuta työtä ei ole, niin täytyy tehdä.

Sanomalehti Ilkan yleisönosastokirjoitus 30. marraskuuta 2016.
Yleisönosastokirjoitus sanomalehti Ilkassa 30. marraskuuta 2016.Hanne Leiwo/Yle

Yli sata jakajaa vähemmän kuin 2014

Myöhästymisiä on ollut viime aikoina niin postin jaossa kuin ilmestyneiden lehtien tulemisessa laatikkoon. Esim. torstaisin ilmestyvä Urheilu Sanomat ja Sana-lehti tulivat kaksi viikkoa sitten vasta maanantaina. Tänään jäi Sana-lehti tulematta kokonaan. Urheilu Sanomissa on veikkausvihjeet, joten tärkein osuus lehdestä myöhästyi.

Mainokset kyllä jaetaan ajallaan, mutta se vähäinen ja tavallaan tärkeä posti myöhästyy. Jotenkin luotto on mennyt ja mietityttää Joulukorttien lähettäminen. Mitä iloa, jos posti tuo ne Joulun jälkeen.

Postilaisilla sosiaalisen median ja yleisönosastojen kritiikki on hyvin tiedossa. Palautetta saavat myös postinjakajat postilaatikoilla.

– Jos postinjakaja tuo postin kello 17 ja asiakas on käynyt jo pari kertaa laatikolla eikä postia ole näkynyt, niin kyllä kieli keskellä suuta saa olla ja vastata, että ”ikävä kyllä en ole ehtinyt" ja että "työaikaa on kello 18 asti”, Kalliokoski sanoo. Hän muistuttaa, että lakia postin jakamisen aikataulusta ei ole. Moni silti uskoo, että posti olisi jaettava kello 16 mennessä.

– Se on viestintäministeriön suositus.

Jukka Kalliokosken mukaan postinjakajia on alueella nyt yli sata vähemmän kuin vuoden 2014 alussa. Hän muistuttaa myös jakelu-uudistuksesta, jonka mukaan posti jaetaan kelllo 10 ja 16 välillä, kun aiemmin se jaettiin kello 8-14.

– Totta kai se näkyy arjessakin. Kyllä me tuomme (postin) vaikka aamulla kello 9, jos jokaiselle kadulle olisi oma jakaja, mutta kun ei ole.

Aamuisen sanomalehden jakeluaikaan vaikuttaa lehtitalon kanssa tehty sopimus. Kalliokoski toteaa, että niiden puitteissa lehdet pyritään jakamaan. Myöhästymisen syistä kannattaa kysellä lehdestäkin – kaikki ei ole postista kiinni.

– Ei se kenellekään mukavaa ole, jos viikoittain arvostellaan. Jokainen tietää, että parhaamme yritämme tehdä. Tällä hetkellä työnantaja haluaa, että posti jaetaan näin, ja me teemme parhaamme.