1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Dakotan intiaanit saivat torjuntavoiton – Öljyputki ei saa kulkea reservaatin kupeessa

Standing Rock Sioux -intiaaniheimo on taistellut kuukausia Yhdysvaltain viranomaisia vastaan suojellakseen reservaattinsa vesistöjä.

Sadat ihmiset osoittivat mieltään Pohjois-Dakotassa öljyputkea vastaan. Marraskuu 2016. Kuva: EPA

Kuukausia jatkunut kiistely Pohjois-Dakotaan rakenteilla olevasta öljyputkesta toi putkea vastustaville mielenosoittajille ainakin väliaikaisen voiton.

Yhdysvaltain vesihuollosta vastaava virasto (USACE) ilmoitti sunnuntaina, että öljyputken rakentaminen Pohjois-Dakotan Standing Rock Sioux -intiaaniheimon reservaatin kupeeseen vaatii lisätutkimuksia.

Virasto vaatii, että ennen kuin lopullinen päätös putken reitistä tehdään, vaihtoehtoiset reitit on tutkittava uudelleen. Sadat reservaattiin kokoontuneet, öljyputkea vastustavat mielenosoittajat juhlivat ratkaisua suurena voittona.

Yhtiö syyttää Obamaa politikoinnista

Lähes 2 000 kilometrin pituisen putken rakentamisesta vastaava yhtiö, Energy Transfer Partners, oli pettynyt viranomaisten päätökseen. Se julkaisi tiedotteen, jossa syyttävä sormi osoitti kohti presidentti Barack Obamaa.

– Tämä oli Valkoisen talon avoimen poliittinen päätös, jossa suosittiin pientä ja äärimmäisen poliittista ryhmää, tiedotteessa sanottiin.

Myös monet republikaanien edustajat (siirryt toiseen palveluun) ovat ilmaisseet pettymyksensä päätökseen kärjekkäin sanankääntein.

Kiista jatkuu edelleen

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump kannattaa öljyputkiprojektia. Epäselvää kuitenkin on, mitä tammikuussa virkaan astuva Trump voi asialle tehdä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Alueen alkuperäiset asukkaat ovat jo osoittaneet, että he eivät halua vaarantaa reservaattinsa vesistöjä ja kulttuurikohteita öljyputken takia.

Toisaalta hankkeen viivästyminen ei tiedä hyvää nillle, jotka ovat sijoittaneet rahojaan yli 3,5 miljardin euron arvoiseen öljyputkeen. Yksi mukana olevista rahoittajista on pohjoismainen pankkikonserni Nordea.