Italian äänestyksen voittajan vertailu Trumpiin alkoi heti

Viiden tähden liikkeen johtaja Beppe Grillo muutti jo maanantaina kantaansa kiisteltyyn vaalilakiin. Nyt se kelpaakin Italian kansanäänestyksen voittajalle, koska se varmistaa ennenaikaisten vaalien järjestämisen.

Ulkomaat
Beppe Grillo
Beppe GrilloAlessandro Di Marco / EPA

Populistinen Viiden tähden liike haluaa, että Italian presidentti ilmoittaa ennenaikaisista vaalieista viikon sisällä. Puolue voitti sunnuntain kansanäänestyksen ja lähtee uusiin vaaleihin ennakkosuosikkina.

– Demokratia voitti, puolueen johtaja Beppo Grillo kommentoi kansanäänestystä blogikirjoituksessaan, jota on Italiassa luonnehdittu linjanmuutoskirjoitukseksi.

Grillo ei enää vaatinut Italian vaalilain muuttamisesta, joka oli Viiden tähden liikkeen keskeinen teema. Jos lakia muutettaisiin, uusia vaaleja jouduttaisiin odottamaan pidempään.

Grillon vertailu Yhdysvaltain vaalivoittajaan Donald Trumpiin on alkanut. Trump on jo kuukauden aikana muuttanut mieltään useista vaalikampanjan aikana rummuttamistaan asioista.

Kiista tekaistuista uutisista

Grillo ja Trump muistuttavat toisiaan paitsi populistisella ohjelmallaan, myös tavoillla, joilla he sitä levittävät. He ovat lähteneet tosissaan haastamaan maidensa valtamediaa.

Grillon omalla Facebook-sivulla on lähes kaksi miljoonaa seuraajaa, ja puolueen virallisella Facebook-sivulla 900 000 seuraajaa.

BuzzFeed julkaisi viime viikolla artikkelin, jonka mukaan Viiden tähden liikkeeseen yhdistetyt uutissivustot (siirryt toiseen palveluun)muodostavat verkoston, joka levittää tekaistuja uutisia ja salaliittoteorioita.

Grillo on puolestaan kiistänyt (siirryt toiseen palveluun)BuzzFeedin artikkelin "tekaistuna uutisena." Hänen mukaansa puolueeseen liitetyt sivustot eivät ole masinoituja, vaan itsenäisiä toimijoita.

Ainutlaatuinen tapa toimia

Puolueeseen liitettyjä sivustoja on useita. Esimerkiksi suosittua TzeTze-sivustoa syytetään paitsi Italian poliitikkojen, myös Yhdysvaltoihin liittyvien väärien uutisten ja perättömien huhujen levittämisestä.

TzeTze ilmoittaa olevansa riippumaton media. Sitä pyörittää sama it-yhtiö, joka käytännössä pyörittää puoluetta.

Suomessa asuva italialiainen tietokirjailija Anton Monti sanoo, ettei näitä sivustoja voi arvioida täysin samoilla periaatteilla kuin vaikkapa suomalaisia.

– On tosiasia, että tuo yhtiö vastaa koko puolueen infrastruktuurista, mutta kuinka läpinäkyvää sen toiminta on, sen arvioimiseen taitotietoni ei riitä, Monti sanoo.

Viiden tähden liikkeen ja siihen liitettyjen sivustojen arvioimisen tekee vaikeaksi jo puolueen rakenne ja sen tapa toimia.

Kansanliike käynnistyi internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Puolueella ei ole selkeää organisaatiota eikä päämajaa, vaan se toimii edelleen erilaisten internetalustojen kautta.

– Se ei ole perinteinen puolue, vaan ymmärtääkseni maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen liike, Monti sanoo.

Lähteet: AFP