Perhe- ja peruspalveluministeri Rehula: Suomi on edelleen turvallinen maa

Imatran tragedia, alkoholilain muutos ja Suomen itsenäisyyspäivä nousivat esille, kun ministeri Juha Rehula pohti suomalaisten turvallisuutta.

turvallisuus
Juha Rehula
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha RehulaTanja Kröger / Yle

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) järkyttyi Imatran traagisista tapahtumista, mutta haluaa pitää kiinni suomalaisesta yhteiskunnasta nykymuodossaan. Suomessa kansalaisia ei tukahduteta liialla valvonnalla.

– Meillä on hyvin avoin ja vapaa yhteiskunta ja se on iso arvo, josta tulee pitää kiinni niin pitkään kuin se on mahdollista, Rehula sanoo.

Traagisista asioista on osattu ottaa myös opiksi viime vuosikymmeninä.

– Olemme saaneet usein kuulla uutisia myös siitä, että viranomaiset ovat onnistuneet estämään tällaisia tapahtumia.

Rehulan mukaan turvallisuuden tunnetta Suomessa on järkytetty, eikä asioita saada tekemättömiksi. Siiitä huolimatta asioihin voi vielä vaikuttaa. Rehulan mukaan päättäjien on panostettava nimenomaan väkivallantekojen ennaltaehkäisyyn.

– Voimme tehdä paljon panostamalla muun muassa syrjäytymisen ehkäisyyn ja siihen, että viranomaisilla on riittävät toimintavaltuudet.

Uusi alkoholilaki ei vie Suomea hunningolle

Alkoholi liittyy usein Suomessa tehtyihin väkivaltarikoksiin. Niinpä Imatran tragedia on herättänyt keskustelua myös alkoholilain uudistuksesta. Aihe on tullut Rehulalle jo hyvin tutuksi.

Onhan meillä jatkossakin ikärajat ja myyntiajat.

Juha Rehula

Kiistelyä herättänyt uudistus tuntuu saavan kritiikkiä osakseen myös Rehulan omasta puolueesta keskustasta. Onko uudistusta vaikea myydä omalle puolueelle?

– Ei tämä mikään kauppatavara ole, täräyttää Rehula heti kärkeen ja jatkaa:

– Taustalla on työ, joka on tehty hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä kevään aikana. Tässä suunnitellaan tilannetta, jossa yhtäältä alkoholin saatavuus ja nauttiminen valvotuissa oloissa ravintoloissa, paranee, ja toisaalta ollaan nostamassa vähittäiskaupassa myytävän alkoholin enimmäisprosenttia.

Rehulan mukaan Suomi ei ole menossa hunningolle.

– Onhan meillä jatkossakin ikärajat ja myyntiajat eli mielikuva, jonka mukaan meno muuttuu holtittomaksi, on täysin väärä.

Suomi on edelleen parasta A-ryhmää

Suomi viettää ensi vuonna itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlia ja Rehulan mukaan Suomeen syntyminen on edelleen lottovoitto.

– Olemme edelleen maailman kansojen vertailussa huippuluokkaa turvallisuudessa ja osaamisessa.

Suomi on kansainvälisesti vertailtuna huippuluokan maa.

Juha Rehula

Suomalaiset voivat luottaa siihen, että kansalaisia kohdellaan tasavertaisesti. Suomi on hallinnollisesti hyvä maa.

– Kansalaisia kohdellaan niin kuin hyvän hallinnon tapoihin kuuluu. Kansallinen eheys on edelleen sillä tasolla, että se on vaalimisen arvoinen, hehkuttaa Rehula.

Tulevaisuuden haasteina Rehula pitää esimerkiksi sitä, että myös Suomessa pitää tottua jatkuvaan muutokseen, joka tulee hänen mukaansa edelleen jatkumaan.

– Kaikista haasteista huolimatta Suomi on kansainvälisesti vertailtuna huippuluokan maa, josta tulee pitää kiinni.