Pori uhkaa sairaanhoitopiiriä seuraamuksilla maksukiistassa

Porin kaupunginhallitus ottaa kovasanaisesti kantaa sairaanhoitopiirin asiakasmaksuja koskevaan kiistaan.

Pori
Lääkäreitä ja hoitajia leikkauksen aikana leikkaussalissa.
Yle

Porin kaupunginhallitus vaatii Satakunnan sairaanhoitopiiriä nostamaan asiakasmaksuja.

Sairaanhoitopiirin hallitus jätti äskettäin toimeenpanematta yhtymävaltuuston päätöksen, että maksuja pitää korottaa. Pori arvioi, että päätös tuo Porille ensi vuonna miljoonan euron lisäkustannukset.

Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus päätti viime viikolla äänestyksen jälkeen luvuin 5–4, että se ei tee korotuksia asiakasmaksuihin. Yhtymähallitus päätti pidättäytyä myös yt-neuvotteluista, jotka olivat sairaanhoitopiirin johdon asettama vaihtoehto asiakasmaksujen korotuksille.

Rikotaanko lakia?

Porin kaupunginhallitus katsoo yksimielisesti, että tähänastisella päätöksenteolla yhtymähallitus on selkeästi rikkonut kuntalain mukaista virantoimitusvelvollisuuttaan. Tästä saattaa seurata muun muassa korvausvastuu.

Jos yhtymähallitus ei muuta päätöstään, Pori vaatii ylimääräisen yhtymävaltuuston kutsumista koolle. Porin kaupunginhallitus toivoo, että myös muut sairaanhoitopiirin jäsenkunnat yhtyvät Porin näkemykseen.

– Pori on tehnyt isoja säästöjä tänä vuonna. Minun mielestäni jokaisen pitää kantaa vastuunsa. Meillä on oikeus edellyttää, että sairaanhoitopiiri tekee tarvittavat päätökset, Porin kaupuninjohtaja Aino-Maija Luukkonen sanoo.

Sairaanhoidon maksukorotukset olisivat suuruudeltaan noin 27,5 prosenttia. Esimerkiksi poliklinikkamaksu nousisi 32,70 eurosta 41,70 euroon ja päiväkirurgian maksu 107,30 eurosta 136,80 euroon. Sosiaalipalvelujen asiakasmaksut nousisivat viisi prosenttia.