Muumioidut polvet ovat kuin ovatkin kuningatar Nefertarin

Nefertarin haudasta 1904 löytyneitä jalkojen osia ei ole aiemmin tutkittu näin tarkasti. Kauneudestaan kuuluisasta kuningattaresta ei ole muuta jäljellä.

Kuva: Directmedia

Egyptistä Kuningattarien laakson haudasta löytyneet muumioidut polvet ovat suurella todennäköisyydellä kuningatar Nefertarin, sanovat tutkijat. Tutkimuksesta kirjoittaa tiedejulkaisu PlosOne (siirryt toiseen palveluun).

Polvia on epäilty Nefertarin polviksi siitä saakka, kun ne löytyivät Nefertarin haudasta viime vuosisadan alussa. Aiemmin asiaa ei kuitenkaan ole tutkittu perusteellisesti.

Nefertari, jonka arvellaan kuolleen noin 1250 ennen ajanlaskumme alkua, oli faarao Ramses II:n lempivaimo. Hän oli kuuluisa kauneudestaan.

– Hänen pääroolinsa oli olla koristeellinen sivuhahmo, kun Ramses pullisteli faaraollisia lihaksiaan julkisissa tapahtumissa. Hän oli siellä silmänruokana, kuvailee Yorkin yliopiston tutkija Joann Fletcher.

– No, todellisuudessa hän oli merkittävä nainen, joka luullakseni käytti hiljaista valtaa valtaistuimen takana, Fletcher jatkoi The Guardianin haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Nefertari oli korkeasti koulutettu ja osasi muun muassa lukea ja kirjoittaa hieroglyfeja, taito, mikä oli harvinainen muinaisessakin Egyptissä. Hän käytti taitojaan muun muassa diplomatiassa.

Hauta ryöstetty, vain polvet jäivät

Nefertarin yltäkylläisen haudan, hauta numero 66:n, löysi italialainen Ernesto Schiaparelli vuonna 1904. Kaunottaren hauta oli runsaasti koristeltu, ja sen seinät olivat täynnä värikkäitä maalauksia, jotka ovat yksiä muinaisen Egyptin tunnetuimmista.

Hauta oli kuitenkin ryöstetty jo antiikin aikana. 1904 haudasta löytyi yhä joitain esineitä, muun muassa rikkonaisia huonekaluja sekä naisten sandaalit.

Haudan monet esineet olivat säpäleinä. Pinkki graniittisarkofagi oli rikottu, ja haudasta löytyi pari muumioituneita polvia. Jalkojen jäänteet tuotiin Torinon Egyptiläiseen museoon. Niitä on nimitetty Nefertarin jaloiksi siitä saakka.

Tutkijat ovat vasta nyt ensi kerran selvittäneet, ovatko jalat olleet kuningattaren. Vaikka hauta on Nefertarin, muinaisen Egyptin kuningashautoja käytettiin usein uusiin hautauksiin.

Lisäksi osa Kuningattarien laakson haudoista joutui tulviin, jolloin esineistöä saattoi liikkua tulvavesien mukana. Myös antiikin haudanryöstäjät sotkivat paikkoja.

Polville tehtiin tutkimuksia radiohiiliajoituksen, antropologian, paleopatologian, genelogian, kemian ja egyptologian avulla. Kaikki tutkimusaineisto viittasi vahvasti siihen, että kyseessä olivat Nefertarin jalat.

Jalat joka tapauksessa kuuluivat varmasti aikuiselle, noin 40-vuotiaalle korkea-arvoiselle naiselle. Muumioinnissa käytetyt aineet viittasivat Ramseksen ajan muumiointiperinteisiin. Myös kaikki haudasta löytyneet esineet viittasivat Nefertarin hautaukseen.

– Olen tutkinut naista ja tuijottanut niin monia kuvia hänen kauniista kasvoistaan, ja siksi minusta on suunnattoman ironista, että fyysisesti tämä on ainoa, mitä meillä on jäljellä, Fletcher sanoi.

– Hän on kutistunut polviin. Mutta koska me emme anna periksi, ajattelemme että meillä on polvet – no, tehdään niillä mitä pystymme, hän jatkoi.

Nefertarin sukua ei tunneta

Tutkimuksissa ilmeni, että polvien omistaja oli eläessään pidempi kuin muinaiset egyptiläiset naiset keskimäärin. Hän oli noin 165 senttimetriä pitkä, kun muinaiset egyptiläiset naiset olivat noin 156 cm pitkiä. Nainen oli siis suunnilleen saman mittainen kuin muinaiset egyptiläiset miehet.

DNA-tutkimus ei kuitenkaan tuottanut merkittäviä tuloksia, sillä tarpeeksi puhtaita näytteitä ei saatu.

Nefertarin henkilöllisyyttä ne eivät olisi välttämättä selvittäneet muutenkaan, sillä hänen sukupuutaan ei tunneta. Joskus häntä on pidetty faarao Ayn tyttärenä tai tyttärentyttärenä, mutta useimmat tutkijat eivät pidä tätä luultavana.

Luultavimmin Nefertari oli aatelitonta sukua, samoin kuin Ramses II:n toinen lempivaimo Isisnofret. Ramses avioitui Nefertarin kanssa ollessaan vielä kruununprinssi, noin 25-vuotiaana. Nefertari oli suunnilleen saman ikäinen tai hiukan nuorempi.

Nefertari synnytti neljä poikaa ja neljä tytärtä.

Abu Simbelin kuningatar

Kuningatar Nefertarin tiedetään osallistuneen Abu Simbelin kuuluisien kiveen hakattujen temppeleiden avajaisseremonioihin 24:nä Ramseksen hallintovuonna, noin 1255 e.a.a. Abu Simbelin pieni temppeli on hänelle omistettu. Myös ison temppelin sisäänkäynnillä on hänen patsaansa Ramseksen rinnalla.

Pian temppeleiden vihkiäisten jälkeen jälkeen Nefertari hävisi julkisuudesta. Hänen arvellaan kuolleen suunnilleen noihin aikoihin.

Vaikka Nefertari oli suosikki ja hänen poikansa olivat ennakkosuosikkeja vallanperimyksessä, lopulta Isisnofretin pojasta Merenptahista tuli Ramses II:n seuraaja. Isisnofret kuoli Nefertaria myöhemmin.