1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Viittomakielisen on varmistettava hoitotahdon sisältö

Hoitotahdolla ihminen ilmaisee tahtonsa miten häntä hoidetaan silloin, kun hän ei pysty enää itse ilmaisemaan tahtoaan. Kuuroa varten hoitotahdon teksti tulisi kääntää selvälle viittomakielelle ennen sen allekirjoittamista

Yle Uutiset viittomakielellä
Vanhan ihmisen kädet.

Hoitotahdon tarve voi tulla ajankohtaiseksi kenelle tahansa esimerkiksi sairauteen tai ikääntymiseen liittyen. Hoitotahto tarkoittaa sitä, että ihminen ilmaisee itse tahtonsa siitä, miten häntä hoidetaan. Tahtoon voi kuulua mm. elvytyskielto.

Hoitohenkilökunta on velvollinen noudattamaan hoitotahtoa. Hoitotahdon tekijän on tärkeää ymmärtää mitä hän on allekirjoittamassa.

– Testamentin lisäksi myös hoitotahtoon tarvitaan kaksi esteetöntä todistajaa, jotka pystyvät arvioimaan kirjoittajan olevan täydessä ymmärryksessä ja ilmaisevan vapaasti tahtonsa ilman jonkin vaikutusta esimerkiksi suvun tai muun painostusta. Ymmärryksen arvioiminen kuuron näkökulmasta on hyvin tärkeää, paperissa oleva teksti pitää kääntää selvälle viittomakielelle, kertoo oikeustieteen maisteri Eeva Tupi.

Tupin mukaan hoitotahdon sisältö pitää ymmärtää ennen sen allekirjoittamista.

– Pelkkä asiaan tyytyminen ja allekirjoittaminen ei riitä. Vaikka todistajat eivät tietäisi viittomakielestä tai heillä ei ole riittävää viittomakielen taitoa arvioimaan tilannetta, tehty allekirjoitus on kuitenkin sitova. Sitä ei voi enää myöhemmin muuttaa.

Hoitotahdon voi tehdä milloin tahansa. Netistä löytyy valmiita lomakkeita, jos vapaamuotoinen teksti tuntuu vaikealta tehdä. Omaisten on tiedettävä, missä hoitotahtoa säilytetään.

Omaisuuden hoidon näkökulmasta on tärkeätä tehdä testamentti ja edunvalvontavaltuutus.

– Edunvalvonta liittyy siihen, jos henkilö ei kykene enää itse hallitsemaan raha-asioita. Tämä liittyy talouteen ja omaisuuden hoitoon kuten suuriin hankintoihin tai talon myyntiin. Nykyisin ihmisoikeusnäkökulmasta edunvalvonta on viimeinen vaihtoehto johon turvaudutaan. Eli itsemääräämisoikeus pysyy mahdollisimman pitkään, kunnes tarvitaan edunvalvojan nimeämistä, Tupi kertoo.

Lue seuraavaksi