155-vuotias talovanhus rakennetaan uudestaan: "Käytännössä kaikki on käsityötä"

Jyväskylän vanhimman talon peruskorjaus on edennyt harjakorkeuteen. Toivolan Vanhalla Pihalla sijaitsevan Sparvinin talot korjaustyöt aloitettiin viime keväänä. Yli 300 000 euroa maksavassa peruskorjauksessa talo rakennetaan uudelleen.

peruskorjaus
155-vuotias Sparvinin talo korjataan perusteellisesti Toivolan Vanhalla Pihalla.
155-vuotias Sparvinin talo korjataan perusteellisesti Toivolan Vanhalla Pihalla.Keski-Suomen Museon kokoelmat

Jyväskylässä on rakennettu uusiksi 155-vuotta vanhaa Sparvinin taloa. Talo on Jyväskylän vanhin alkuperäisellä paikallaan oleva rakennus.

Peruskorjaukseksi rakentamista kutsutaan, mutta käytännössä talo on purettu ja rakennetaan kokonaan uudestaan.

– Sparvinin talo on Jyväskylän puutalorakentamisen symboli. Jyväskylä oli 50-60-luvulle saakka pieni puutalokaupunki, sanoo Keski-Suomen museon museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen.

Rakennus oli päässyt vesivuotojen vuoksi vaurioitumaan pahasti.

– Voi sanoa, että rakennuksen kunto oli todella huono. Karkeasti 30-40 prosenttia vanhoista hirsistä voitiin hyödyntää, ulkovuorauksesta ja vesikatosta ei ollut jäljellä mitään käyttökelpoista, ja uunitkin jouduttiin purkamaan kokonaan, sanoo Inmeco Oy:n rakennuttajakonsultti Pasi Korhonen.

Tarvittavat lisähirret on veistetty kahden vanhan riihen hirsistä.

Talon alkuperäinen perustus oli tehty kiviladonnalla. Hannikaisenkadun raskaan liikenteen tärinän vuoksi rakennus lähti painumaan, ja sitä oli jo nostetukin useampaan kertaan.

– Itsekin olen 2000-luvun alussa ollut tätä taloa nostamassa, Korhonen muistelee.

Peruskorjaus harjakorkeudessa

Nyt talon pohja on paalutettu, ja uusittu hirsikehikko asetettu paikalleen kivisten perustusten varaan. Kun vielä päälle on saatu vesikatto, on peruskorjaus nyt harjassa.

– Seuraavaksi tehdään lattiat valmiiksi. Sen jälkeen talossa on vähän helpompaa kulkeakin. Sitten tehdään yläpohjan rakenteet ja eristys, jotta saamme lämmöt päälle, kertoo Jyväskylän Tilapalvelun rakennuttajapäällikkö Tuija Lepistö.

Uusissa taloissa kaikki voidaan suunnitella hyvin ja aikatauluttaa etukäteen. Sama ei päde vanhan korjaamisessa.

– Vanhassa tulee aina eteen asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Silloin pitää pystyä muuttamaan suunnitelmia ja työtapaa. Sillä tavalla tämä on mielenkiintoisempaa ja haastavampaa kuin uuden rakentaminen. Lisäksi koko ajan oppii itsekin jotain uutta, sanoo Pasi Korhonen.

Sparvinin talo on luonnollisesti suojelukohde. Se tuo massiiviseen peruskorjaukseen lisävaatimuksia.

– Haastavinta on löytää alkuperäisiä vastaavat materiaalit. Niitä ei enää valmisteta, vaan suurelta osin ne pitää teettää. Muuten tämä on aika normaalia hirsirakentamista, mutta käytännössä kaikki on käsityötä, kertoo Korhonen.

Talossa esimerkiksi kunnostetaan ja käytetään uudelleen kaikki ovet ja ikkunat.

Valmista ehkä kesän kynnyksellä

Vuoden vaihtumisen jälkeen on odottamassa muun muassa kahden vanhanmallisen pönttöuunin teko.

– Vanhojen rakennusten kanssa aikatauluja on paha määritellä, mutta toivotaan, että kesän kynnyksellä kaikki on valmista, Lepistö sanoo.

Valmistuttuaan Sparvinin talosta tulee Keski-Suomen museon käsityöläismuseota.

– Tähän tulee pieni museokauppa ja pienet työpajatilat, joissa voidaan pitää myös pieniä näyttelyitä, kertoo Heli-Maija Voutilainen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus