"Sairaanhoitopiirin maksukiistassa vaikea nähdä ratkaisua"

Satakunnan sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen puheenjohtaja Rauno Valovirta (kok.) pitää kuntien ja sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen kiistaa maksukorotuksista erittäin vaikeana.

Satakunta
Satakunnan keskussairaala
Satakunnan sairaanhoitopiirin hoitomaksuista on noussut kova kiista.Kati Rantala / Yle

Satakunnan sairaanhoitopiirin maksukorotuksista käyty kiista kärjistyi itsenäisyyspäivän alla.

Porin kaupunginhallitus ei hyväksy sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen tekemää päätöstä jättää maksut nostamatta yhtymävaltuuston päätöksen vastaisesti. Pori uhkaa yhtymähallitusta jopa korvausvastuulla, jos päätöstä ei muuteta.

Sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen puheenjohtaja Rauno Valovirta (kok.) sanoo, että asiaan palataan yhtymähallituksessa joka tapauksessa vuodenvaihteen jälkeen, kun oikeusoppineet ja johtavat virkamiehet ovat selvittäneet maksukorotusten ja lomautusten vaihtoehtoja.

– Odotan lakiasiantuntijoiden lausuntoja, miten tällaisissa asioissa on yleensä toimittu, Valovirta sanoo.

Piikkiä perussuomalaisille

Luvialaisen Rauno Valovirran mielestä sairaanhoitopiirin hallituksen enemmistön ja yhtymävaltuuston välinen kiista on erittäin vaikea.

On omituista, että valtakunnan hallituksessa oleva puolue äänestää maakuntatasolla täysin päinvastaisesti.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Rauno Valovirta (kok.)

– Vaikea nähdä ratkaisua, jossa pääsisimme yhteisymmärrykseen. Asiasta on äänestetty kolme kertaa yhtymähallituksessa ja kolme kertaa on päätetty, että maksuja ei korotetta.

Valovirta itse on kannattanut yhtymähallituksessa muiden kokoomuslaisten ja keskustalaisten lailla maksujen korotuksia. Hän perustelee kantaansa yhtymävaltuuston ja Suomen hallituksen linjauksilla.

– On omituista, että valtakunnan hallituksessa oleva puolue äänestää maakuntatasolla täysin päinvastaisesti, Valovirta arvostelee perussuomalaisia.

Sairaanhoidon maksukorotukset olisivat suuruudeltaan noin 27,5 prosenttia. Esimerkiksi poliklinikkamaksu nousisi 32,70 eurosta 41,70 euroon ja päiväkirurgian maksu 107,30 eurosta 136,80 euroon. Sosiaalipalvelujen asiakasmaksut nousisivat viisi prosenttia.