Kaupunkilaiset hieraisivat aamulla silmiään – kävelykadulle tuli yön aikana sata tuuheaa joulukuusta

Rovaniemeläinen matkailuyrittäjä päätti parantaa keskustan jouluilmettä sadalla joulukuusella omin luvin ja omalla rahalla.

Lapin matkailu
Matkailuyrittäjä Janne Honkanen toi Rovaniemen keskustaan 100 tuuheaa joulukuusta sunnuntai-illan ja maanantai yön aikana.
Antti Mikkola / Yle

Rovaniemeläinen matkailuyrittäjä Janne Honkanen sai asiakkailtaan ja työntekijöiltään palautetta, että kaupungin keskustaan tuodut joulukuuset ovat hieman huonokuntoisia.

Maailmassa on vain yksi joulupukin kotikaupunki ja se on Rovaniemi.

Janne Honkanen, matkailuyrittäjä

Honkanen kävi henkilökohtaisesti tarkistamassa tilanteen kävelykadulla ja totesi asiakkaiden naureskelulle olevan myös syytä, joidenkin kuusien harvat oksat olivat paikoin jopa lähes havuttomia.

Nopeisiin päätöksiin tottunut yrittäjä päätti tehdä asialle jotain ja "tuuheuttaa" kuuset joulun hengessä "omin luvin" kaikkien aikojen talvisesongin kunniaksi.

– Ajatus syntyi aika nopeasti, että miksei tälle voisi jotain tehdä.

Honkanen hommasi omalla kustannuksellaan sata tuuheaa ja sopivan kokoista kuusta ja pystytti ne itse kaupungin keskustan kävelykadulle sunnuntain ja maanantaiyön aikana. Maanantaiaamuna moni kaupunkilainen hieraisikin epäuskoisena silmiään.

Rovaniemen kävelykadun jouluilme tuuheutui Janne Honkasen kuusilla, yllältyksenä ja pyytämättä.
Antti Mikkola / Yle

– Kyllähän siihen meni aikaa eilisestä (sunnuntai) iltapäivästä jonnekin (maanantai) aamuyöhön saakka.

"Mihin me yhdessä pystytään"

Janne Honkanen sanoo haluavansa omalla esimerkillä osoittaa, kuinka paljon yksikin ihminen voi saada aikaan.

– Kun maailmassa on vain yksi joulupukin kotikaupunki ja se on Rovaniemi, niin olisi aivan loistavaa saada sellaista yhteishenkeä tänne, että jos yksi ihminen pystyy tällaiseen, niin mihin me kaikki yhdessä pystyttäisiin.

Janne Honkanen ei edennyt perinteistä tietä pitkin ja lähettänyt pyyntöä kaupungin viranomaisille ja tekniselle lautakunnalle, vaan toteutti ideansa heti.

– Kyllä minä omalla luvalla nämä kuuset tänne toin. Ajattelin, että jos mie en koske toisen omaisuuteen, että en vie näitä kaupungin kuusia pois vaan tuon täydennystä tähän, niin sen ei pitäisi ketään haitata.

– Jos siitä nyt joku sakko tulee, niin kyllä sen voi maksaa sitten.

Janne Honkanen sanoo keskustan kuusittamisen tulleen maksamaan joitakin tuhansia euroja.

– Voisi hieman jouluilmeellä sanoa, että nyt on joulun lahjabudjetit käytetty, että toivottavasti kaikki ymmärtävät, Janne Honkanen sanoo.

Kaupunginjohtaja kiittää

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ei ole Janne Honkasen tempauksesta pahoillaan vaikka lupaa kuusien tuontiin ei ollutkaan etukäteen haettu.

Kävelykadun kuusien "tuuheutus" tukee Lotvosen mukaan sovittua jouluilmetta ja laskua ei ole yrittäjälle tulossa, pikemmin päinvastoin.

– Iso kiitos Jannelle, kaupunginjohtaja Lotvonen toivottaa Yle Rovaniemen iltapäivälähetyksen haastattelussa.