Analyysi: Kenellä on valta Satakunnan sairaanhoitopiirissä?

Satakunnan sairaanhoitopiirin maksukorotuksista käyty kiista on omituinen, sillä kunnilla pitäisi olla omistamassaan sairaanhoitopiirissä ehdoton päätösvalta, kirjoittaa toimittaja Antti Laakso.

Satakunta
Stetoskooppi ja muita sairaalatarvikkeita pöydällä.
Yle

Satakunnan sairaanhoitopiirin maksukiista kärjistyi vakavasti itsenäisyyspäivän alla. Porin kaupunginhallitus uhkasi sairaanhoitopiirin yhtymähallitusta korvausvastuulla, jos sairaanhoitopiirin maksut eivät nouse.

Porin kaupunginhallituksen päätös oli yksimielinen eli sen takana olivat kaikki poliittiset ryhmät. Sairaanhoitopiirin yhtymähallituksessa vasemmistopuolueet ja perussuomalaiset äänestivät maksujen korotusta vastaan.

Korotusten vastustajat toivovat, että sairaanhoidon kustannukset jaetaan kaikkien veronmaksajien kesken eikä niitä sysätä sairaiden itsensä maksettavaksi. Kannattajat puolestaan muistuttavat, että kunnat ovat jo nyt talousvaikeuksissa. Ilman maksukorotuksia Porin osuus sairaanhoitopiirin kuluista on nousemassa arvion mukaan miljoonalla, ja sama uhkaa muita kuntia.

Sairaanhoitopiirin maksukiistassa näkyy hallitus–oppositio-asetelman siirtyminen kuntavaalien alla maakuntiin. Oppositiopuolueet eivät ole hyväksyneet maksujen korotukset mahdollistavia muutoksia, joten samaa linjaa vedetään maakunnissa. Perussuomalaiset näyttävät Satakunnassa asemoituvan opposition kanssa samaan rintamaan.

Porin kaupunginhallituksen uhkavaatimus sairaanhoitopiirille oli yksimielinen eli porilaiset työväenpuolueiden edustajat ja perussuomalaiset eivät hyväksy puoluetoveriensa toimintaa sairaanhoitopiirissä. Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) on entinen sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen puheenjohtaja.

Kiista maksuista on noussut nyt periaatteelliselle tasolle. Lopulta kyse on siitä, kuka käyttää suurinta valtaa sairaanhoitopiirissä. Tällä hetkellä kysymykseen on vaikea vastata.