1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nato-yhteistyö

Suomi kutsuttu Naton ulkoministerikokoukseen – Soini ei osallistu lentokiellon vuoksi

Suomea edustaa kokouksessa suurlähettiläs Piritta Asunmaa.

Timo Soini Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Naton ulkoministerikokous järjestetään huomenna ja ylihuomenna Naton päämajassa Brysselissä. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) ei osallistu kokoukseen sairauslomaan liittyvän lentokiellon takia. Suomea edustaa Soinin sijaan suurlähettiläs Piritta Asunmaa.

Suomi on kutsuttu kokouksen EU–Nato-yhteistyötä ja Afganistanin Resolute Support -kriisinhallintaoperaatiota käsitteleviin työistuntoihin.

Suomen ja Ruotsin yhteisen puheenvuoron käyttää Ruotsin ulkoministeri Margot Wahlström. Kokoukselta ei odoteta isoja poliittisia päätöksiä.

Ulkoministerit keskustelevat Trumpin valinnan seurauksista ja Varsovan huippukokouksessa sovitun EU:n ja Naton yhteistyöohjelman toimeenpanosta. Esillä on muun muassa Suomeen tulossa oleva hybridiosaamiskeskus, kyberturvallisuus, merelliset operaatiot ja harjoitukset.

Soinin sijaisena sairausloman ajan toimii ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.). Soini on kertonut joutuneensa keväällä 2012 sydänoperaatioon. Keväällä Soini oli sairaslomalla keuhkoputkentulehduksen vuoksi.